França suspendrà durant un mes l'acord Schengen per mantenir blindada la frontera i controlar cada vehicle que entri dins el seu territori nacional. El motiu és la celebració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que se celebrarà a París entre el 30 de novembre i el 12 de desembre, en la qual es preveu l'assistència de més de 80 caps d'estat. La província de Girona en patirà les conseqüències perquè és on s'acumularan les retencions d'accés a França entre el 13 de novembre i el 13 de desembre, període del tancament de fronteres.

El subprefecte de Ceret es va reunir dilluns amb el subdelegat del Govern, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, i els representants dels cossos de seguretat de l'Estat per comunicar la decisió de França i iniciar la programació del dispositiu, en el qual col·laborarà el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra.

El dispositiu encara s'ha de seguir perfilant però el que està clar és que la frontera quedarà blindada durant tot aquest mes per controlar riscos i evitar possibles atacs terroristes. França no vol viure situacions com les de l'atac dins els TGV del passat agost, el de la fàbrica de Saint-Quentin-Fallavier al juny, o el del setmanari satíric Charlie Hebdo al gener.

El subdelegat indica que la fiscalització de l'accés de la frontera passarà per «la realització de controls selectius i la sol·licitud de documentació i identificació als vehicles» que tractin de travessar-la, la qual cosa afectarà molt notòriament el trànsit de camions en tractar-se d'una zona amb molta afluència. Per minimitzar les retencions que puguin derivar-se d'aquest operatiu la idea és muntar controls diferents per a turismes i camions. Els dies en què es preveu una major afectació són els que ?coincideixen amb la celebració de la cimera, que és quan s'intensificarà més la presència policial. Els camions que no experimentaran problema seran els que abandonin França per entrar a Espanya.

El dispositiu de seguretat s'està confeccionant i encara es desconeix el nombre d'efectius policials que Espanya enviarà a la frontera per impermeabilitzar el pas però la col·laboració serà estreta entre els cossos de seguretat d'ambdós països per tal que la informació i les alertes circulin ràpidament. No es busca impedir el pas de forma indiscriminada sinó evitar situacions de perill. Per tant, tots els vehicles que no suposin un risc tindran pas franc.

La conferència sobre el clima -París 2015- té per objectiu aconseguir un acord mundial per mantenir l'escalfament global per sota els dos graus. França tractarà de facilitar la recreca d'un consens a les Nacions Unides i a la UE.