La temporada alta és cada any menys alta i la baixa cada cop menys baixa. És a dir, el turisme estranger s'està desestacionalitzant, que és un dels objectius que des de sempre s'han marcat les destinacions turístiques. Fa pocs dies el conseller Felip Puig presentava les xifres que confirmen que Catalunya ho està aconseguint. La gran pregunta és: succeeix el mateix a les comarques de Girona, des de sempre relacionades amb un turisme de sol i platja, eminentment estiuenc I la resposta és que sí, gràcies en bona part a la promoció del turisme cultural i gastronòmic, a l'oferta de productes i de serveis turístics i, en fi, a totes les campanyes destinades a incentivar la demanda.

Anem a les dades. Es considera temporada alta els mesos de juny, juliol, agost i setembre, i temporada baixa tota la resta. Els hotels gironins van rebre 726.000 clients estrangers durant la temporada baixa de l'any 2012 (478.000 dels quals entre gener i maig). L'any següent en van rebre més, fins a 729.000 (492.000 entre gener i maig). Aquest any 2015 ja n'han rebut 500.000 entre gener i maig, la qual cosa permet assegurar que a final d'any superarà les xifres anteriors. Al mateix temps, la temporada alta s'ha reduït: d'1,15 milions de clients estrangers l'any 2013 entre juny i setembre, els hotels gironins han passat aquest any als 1,08 milions. Les diferències entre la temporada baixa i l'alta no paren d'escurçar-se.

Hem esmentat els hotels perquè són els establiments que més clients sumen al total, però el mateix passa amb la resta. Els càmpings gironins van sumar 67.000 clients estrangers en tots els mesos de temporada baixa de 2013, mentre que des de principis d'any 2015 (a falta d'octubre, novembre i desembre) ja en porten 80.000.

Els apartaments de lloguer, que en la temporada baixa de 2013 van rebre 29.300 clients (22.400 entre gener i maig), entre gener i maig de 2015 en porten ja 26.600.

El conseller Felip Puig declarava aquesta mateixa setmana que "estem guanyant la lluita per la desestacionalització i la desconcentració, ja que el turisme s'ha repartit per tot Catalunya. Això ens ha fet créixer per sobre del 10% en turisme interior i de muntanya. Un dels factors clau que han afavorit aquest fet és la creació i la potenciació de productes turístics".

De gener a setembre, els turistes estrangers van deixar a Catalunya més de 12.500 milions d'euros, un 2,4% més que al mateix període de 2014. Així mateix, Puig va destacar que "l'afluència del turisme estranger en els cinc primers mesos de l'any s'ha incrementat tres vegades més que en temporada alta".

La mateixa desestacionalització que es constata en els ingressos es dóna en l'afluència de turisme estranger. Així, en els nou primers mesos de l'any, Catalunya ha crescut un 3,2% en afluència de turisme estranger, però veiem que de gener a maig hem crescut un 5,2%, mentre que de juny a setembre l'increment ha estat de l'1,9%. Aquestes xifres demostren que es va desestacionalitzant el sector, distribuint-se el creixement en els mesos de fora de temporada alta.

La tendència a la desestacionalització pel que fa a l'afluència de turisme estranger és un fet que podem constatar ja des del 2012. I és que si al 2012 la diferència entre l'afluència en temporada alta (de juny a setembre) i temporada baixa (de gener a maig i d'octubre a desembre) era només d'1,8 punts, al 2014 aquesta diferència augmenta fins els 4,4 punts.