L'àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha iniciat un estudi per millorar la competitivitat dels polígons industrials de la zona, en col·laboració dels ajuntaments de Figueres, Castelló d'Empúries, la Jonquera i Vilamalla. Entre les actuacions que es faran destaca la identificació de totes les empreses que ja hi ha instal·lades als polígons d'aquests municipis així com de les parcel·les buides i locals i naus disponibles. També es faran entrevistes a tècnics i empresaris del territori per conèixer la problemàtica d'aquests espais i buscar-hi solucions. Segons el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, el que es vol és "fer atractius aquests espais per a futurs inversors" i estimular així el desenvolupament econòmic a la comarca.

L'àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha iniciat un estudi per millorar la competitivitat dels polígons industrials de la zona. L'encarregat de fer-ho serà un Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) contractat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

L'objectiu de l'estudi és analitzar els serveis de què disposa cada polígon i les necessitats que tenen les empreses que s'hi volen instal·lar i a partir d'aquestes dades formular un conjunt de propostes de posada al dia. Segons el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, el que es vol és "impulsar la competitivitat de les empreses ubicades en els polígons industrials de l'Alt Empordà i fer atractius aquests espais per a futur inversors". El projecte és fruit de l'acord de col·laboració entre l'ens comarcal i els ajuntaments de Figueres, Castelló d'Empúries, la Jonquera i Vilamalla, que són els que es van interessar per aquesta iniciativa.

Per a la implementació del projecte es crearà una comissió de seguiment formada per representants polítics i tècnics de les administracions signants del conveni que farà aportacions per millorar, ampliar i contrastar l'estudi. També es crearà un comitè assessor, en aquest cas integrat per tècnics de diferents administracions i per empresaris i experts coneixedors del territori, per analitzar la problemàtica relacionada amb els polígons industrials.

Identificar les naus i locals buits

El pla de treball de l'AODL inclou la identificació de totes les empreses ubicades als polígons industrials dels municipis esmentats; elaborar una relació de totes les parcel·les buides i dels locals i naus disponibles, i realitzar un conjunt d'entrevistes personalitzades per aprofundir en la realitat dels polígons i les seves necessitats per ser competitius i recollir propostes per parts dels empresaris.

També s'organitzaran unes jornades de treball amb els empresaris amb l'objectiu d'identificar les necessitats d'aquests espais i consensuar propostes de millora.

Segons Roquer, el que cal és fer créixer el sector industrial de la comarca perquè "genera molt valor afegit" i llocs de treball directes i indirectes. Actualment l'estructura econòmica de la comarca evidencia "el poc pes del sector industrial enfront de l'elevada incidència del sector serveis". És per això que l'estudi busca inventariar l'oferta dels polígons industrials de l'Alt Empordà, veure les mancances i posar-hi solució per, a continuació, "promocionar l'oferta del sòl industrial" que hi ha.

El finançament del projecte té un cost de 36.213 euros, però s'ha aconseguit una ajuda de 27.045 euros del SOC arran de la convocatòria de subvencions destinades als programes de suport al desenvolupament econòmic local. La quantitat restant és finançada a part iguals pels quatre ajuntaments signants del conveni. La contractació i, per tant, l'execució del treball fins a la redacció de la memòria final és d'un any.