Posar a prova la seguretat a l'interior del túnel del TAV a Girona. Aquesta és la finalitat del simulacre que aquesta matinada han fet membres d'Adif, Renfe i de la Unitat Militar d'Emergències. Unes 50 persones han participat de l'exercici, que simulava un foc en un tren. El pla d'autoprotecció de la infraestructura obliga a fer-ne un per any i aquest és el tercer. Tots s'han fet sense que cap membre dels cossos d'emergències de la Generalitat hi participi. Adif assegura que se'ls ha convidat però des d'Interior sostenen el contrari. El director territorial a Girona, Albert Ballesta, diu que "no pertoca" fer simulacres quan Protecció Civil no ha homologat el pla i n'ha tombat ja set versions.

Adif ha coordinat aquesta nit un simulacre al túnel del TAV al seu pas per Girona. Aquesta és la tercera vegada que es porta a terme un exercici per posar a prova la seguretat de la infraestructura. De fet, el pla d'autoprotecció del túnel obliga a fer un simulacre per any. Com que l'alta velocitat va posar-se en funcionament el 2013, aquest és el tercer que es fa.

En aquesta ocasió, la situació simulada és la d'un tren procedent de Figueres que, 200 metres abans d'arribar a l'estació del TAV, pateix un incendi a la cabina posterior del comboi. Inicialment, els responsables intenten apagar el foc però, com que no se'n surten, han d'encendre els llums d'emergència del túnel i evacuar tots els passatgers. Els suposats viatgers han de sortir del túnel a través d'una de les deu sortides d'emergència que hi ha a l'estació soterrada. Concretament, l'escollida per evacuar-los ha estat una sortida que té accés directe a la zona de la llosa.

En l'exercici, que ha començat a mitjanit, han participat responsables d'Adif de diferents departaments com el de gerència de protecció i seguretat, manteniment i circulació, així com també personal de Renfe, treballadors de l'estació i membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'exèrcit espanyol, a banda d'alguns figurants. En total, hi han pres part una cinquantena de persones.

Absència destacada de la Generalitat

En el simulacre no hi ha participat cap membre dels cossos d'emergències de la Generalitat, és a dir, ni Bombers, ni Mossos d'Esquadra ni personal del Servei Mèdic d'Emergències (SEM). Els motius d'aquesta destacada absència són contradictoris depenent de la font que es consulta.

Per una banda, el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha assegurat que no se'l ha convocat. Ballesta, però, va més enllà. Segons recorda, la Generalitat ha tombat fins a set vegades el pla d'autoprotecció del túnel presentat per Adif perquè considera que hi ha mancances. Els últims requeriments els ha fet aquesta setmana, quan ha demanat a Adif que incorpori dins els túnels la xarxa de radiofreqüència Rescat i urbanitzi l'exterior de les sortides d'emergència.

El pla d'autoprotecció és el document que recull tots els elements relacionats amb la seguretat -com la informació de les divuit sortides d'emergències que hi ha al túnel urbà del TAV a Girona- i també el protocol sobre com actuar i els passos a seguir en cas d'emergència. Aquest pla ha de comptar amb el vistiplau de Protecció Civil. Un escull que, de moment, no ha superat.

Per això, Ballesta reclama a Adif que primer incorpori les millores que proposen i que després es facin els simulacres. "Fer això ara no pertoca perquè abans de fer un simulacre el que s'ha de tenir és el pla autoprotecció aprovat, sinó és fer passar el carro davant dels bous", ha criticat. No obstant això, el director assegura que en cas d'emergència estan preparats per actuar però avança que el fet de no tenir homologat el pla pot generar "confusió entre els diferents cossos".

Des d'Adif, però, insisteixen que van enviar un correu electrònic fa setmanes a Protecció Civil per convidar-los a participar de l'exercici i que no han rebut cap resposta. I no només això, fonts de l'administrador d'infraestructures remarquen que la Generalitat no ha participat en cap dels tres simulacres que s'han fet fins al moment. A més, insisteixen que el pla d'autoprotecció està en vigor tot i no comptar amb l'homologació de Protecció Civil i que la seguretat està garantida en cas d'emergència als túnels.