El Departament de Territori i Sostenibilitat va adjudicar, el mes de març passat, les obres de desdoblament de l'últim tram que resta per desdoblar de la carretera C-260, que uneix Figueres i Roses, al seu pas pel nucli de Vilatenim, dins del terme municipal de Figueres. Les obres suposaran una inversió de 8,8 MEUR i és previst que comencin durant els primers dies de novembre i s'allargaran durant 15 mesos, segons explica en la seva edició d'aquest dimarts el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ. La Generalitat ha destinat uns 8,2 MEUR a expropiacions.

El tram que es desdoblarà és d'uns 750 metres de longitud. Les obres s'han adjudicat a la unió temporal d'empreses formada per Copisa Constructora Pirenaica i Obras, Pavimentos e Instalaciones. Els treballs s'iniciaran amb la construcció dels dos nous vials urbans al sud i al nord de Vilatenim.

“Amb el desdoblament de Vilatenim, culminem la transformació del principal accés a Figueres des de la costa”, ha explicat l'alcaldessa Marta Felip. “Després de la reforma de l'avinguda Vilallonga, el pla de barris de la Marca de l'Ham i ara el desdoblament de Vilatenim, haurem dignificat l'entrada de la ciutat des de la carretera de Roses, però encara ens queden dos pendents: la nova connexió amb el cinturó de ronda lligada al desdoblament de la N-II i la supressió del pas a nivell”, afegeix Felip abans d'afirmar que aquest fet “constata que Ajuntament i Generalitat hem fet els deures, i que queda pendent tot allò que depèn de l'Estat”.

Assignatura pendent

L'alcaldessa considera que “el desdoblament a Vilatenim significa resoldre una assignatura pendent que la ciutat arrossegava des de fa 25 anys, que és quan se'n va començar a parlar. No només es resol el coll d'ampolla que, sobretot a l'estiu, provoca enormes cues d'entrada i sortida de la ciutat, sinó que el projecte incorpora solucions de mobilitat més locals, que permetran connectar directament els polígons i la zona comercial de Vilatenim sud amb el sector del recinte firal”.

“La tramitació del projecte ha estat complexa per la gran quantitat d'afectacions i, en aquest sentit, des de les administracions agraïm profundament el sacrifici i la generositat de veïns i comerciants i el seu sentit ciutadà, ja que s'han pogut tancar acords d'expropiació amb tots, sense excepció”, declara Marta Felip.

Santi Vila: “Una obra de legislatura”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, l'exalcalde de Figueres Santi Vila, admet la seva satisfacció pel fet que aquesta obra estigui a punt de començar, però al mateix temps fa balanç d'altres reptes que hi havia pendents. “L'any 2013, la ciutat de Figueres acumulava des de feia desenes d'anys quatre grans projectes pendents relacionats amb la meva conselleria. El primer era l'enllaç Figueres Nord de l'AP-7, resolt i acabat. El segon era el desdoblament de la C-260 a Vilatenim, resolt i amb inici imminent d'obres. El tercer era la problemàtica i reordenació del barri de Sant Joan, encarrilat i amb primeres actuacions en marxa. I finalment, el quart, la ferida de la via del tren, que és el que haurem d'abordar a mitjà termini”.

Per al conseller Santi Vila, “el desdoblament de la C-260 és una de les actuacions més importants d'aquesta legislatura a les carreteres de la Generalitat i resoldrem definitivament el principal coll d'ampolla viari que quedava a la comarca. És un projecte d'una elevada complexitat per les afectacions a cases, locals comercials i terrenys, i és un exemple de bona entesa el fet que ja hàgim tancat acords amb tots els veïns i propietaris”.