El drama dels desnonaments segueix afectant centenars de famílies gironines, tot i que experimenta un lleuger retrocés des de principis d'any. Segons l'informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), de gener a juny, els jutjats de Girona van practicar 994 llançaments o desnonaments. Això suposa una mitjana de més de cinc al dia, tot i que en termes anuals són un 8% menys.

Segons les dades del Poder Judicial, una mica més de la meitat dels llançaments (que inclouen tot tipus d'immobles, no només habitatges i, en aquest cas, no només els habituals), el 52,6%, va ser conseqüència de procediments regulats en la Llei d'Arrendaments Urbans, és a dir que s'ordenen per impagament del lloguer. La resta de desnonaments arriben bàsicament per impagament dels préstecs hipotecaris.

Ara fa un mes, membres de la PAH Gironès van explicar que havien presentat una seixantena de demandes a l'Audiència de Girona amb la intenció que no deixin cap família sense casa en aplicació de la llei catalana d'habitatge.

Catalunya, líder a l'Estat

Atenent només a les dades del segon trimestre de l'any -de l'1 d'abril al el 30 de juny del 2015- es van fer 18.739 execucions hipotecàries a tot l'Estat, només 10 menys que en el mateix període del 2014. El 23% del total van tenir lloc a Catalunya, el territori amb més desnonaments.

Les dades posen de manifest que els desnonaments derivats d'execucions hipotecàries van augmentar el 2,7% fins al juny, mentre que els acordats per impagaments del lloguer van baixar l'1,2%. No obstant això, es van iniciar 17.414 execucions hipotecàries, el que es tradueix en una caiguda del 18%, i Andalusia és la comunitat amb la xifra més elevada, amb una de cada quatre del total (4.222), seguida per la Comunitat Valenciana (3.321, el 19 ,1%), Catalunya (2.615, el 15%) i Madrid (1.685, el 9,7%). En el cas dels ?desnonaments practicats, el 23% va tenir lloc a Catalunya, el 16,4% a ?Andalusia, el 14,3 % a la Comunitat Valenciana i el 10,6% a Madrid.

A més, l'informe inclou el nombre de llançaments sol·licitats als serveis comuns de notificacions i embargaments, però el CGPJ adverteix que aquestes oficines no existeixen en tots els partits judicials, de manera que la dada permet mesurar l'evolució, però no indica els valors absoluts, i aclareix que el fet que sigui sol·licitat no suposa que s'hagi executat.

D'aquesta manera, el nombre de llançaments sol·licitats als serveis comuns va ser de 18.378, el 2,9% menys que en el mateix període de l'any anterior, dels quals 11.948 van acabar amb compliment positiu, l'1,9% menys.

També el nombre de concursos de creditors presentats va caure en aquest període fins als 1.593, el més baix dels comptabilitzats des del tercer trimestre del 2010 i el 25,3% menys que el del segon trimestre de l'any passat. Catalunya, amb 312, va ser on més concursos es van presentar, seguida de Madrid (263) i la Comunitat Valenciana (243).