L'Empordà
Figueres

MÚs de 3.000 escalencs al Programa de detecciˇ precoš de cÓncer de c˛lon

Els casos que donin positiu en l'anÓlisi de sang oculta en femta s'hauran de realitzar una colonosc˛pia, que es farÓ a l'Hospital de Figueres

16.10.2015 | 15:50

Aquest mes d┤octubre s┤han enviat les primeres cartes convidant als ve´ns d┤entre 50 i 69 anys de l┤└rea BÓsica de Salut de l┤Escala a participar en el Programa de detecciˇ precoš del cÓncer de c˛lon i recte (PDPCCR). En total, es convidaran 3.707 persones entre els mesos d┤octubre i desembre.

El Programa es va comenšar a introduir a la Regiˇ SanitÓria de Girona al 2013 per la comarca del Baix EmpordÓ i que aquest any 2015 s┤ha estŔs a la Garrotxa i el RipollŔs. A la resta de comarques, entre les quals l┤Alt EmpordÓ, s┤ha comenšat a introduir aquest darrer trimestre de l┤any. A l┤Alt EmpordÓ s┤ha iniciat el desplegament per l┤ABS de l┤Escala. EstÓ previst que a principis de l┤any que ve es comenci a implantar a Figueres, on es convidaran de manera progressiva 10.342 homes i dones, i desprÚs la seguiran les Órees bÓsiques de salut de Vilafant, Roses, la Jonquera, LlanšÓ, Peralada i BÓscara. Quan s┤hagi implantat el programa a tot l┤Alt EmpordÓ, s┤haurÓ convidat a participar a 30.367 usuaris de la comarca. El procÚs d┤implantaciˇ a cada comarca dura dos anys fins a tenir cobert tot el territori comarcal. A partir d┤aleshores es va repetint el procÚs.

La implantaciˇ del Programa a l┤Alt EmpordÓ ha implicat la coordinaciˇ del CatSalut, l┤Oficina TŔcnica del Cribratge del CÓncer de C˛lon i Recte de Girona (que gestiona l┤IAS), el ColĚlegi de FarmacŔutics de Girona i l┤Hospital de Figueres, centre on es realitzaran totes les colonosc˛pies diagn˛stiques, en el cas que els resultats de l┤anÓlisi surtin positius.

Els ve´ns que hagin rebut la carta d┤invitaciˇ i que vulguin participar-hi, s'hauran de dirigir a una oficina de farmÓcia adherida al programa. L┤interessat haurÓ de lliurar la carta que hagi rebut, on hi haurÓ imprŔs un codi d'identificaciˇ personal. A la farmÓcia li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l┤establiment. Les farmÓcies que participen en el Programa enviaran dos cops a la setmana les mostres al laboratori del PDPCCR. El mŔtode de cribratge es fa a partir d'una anÓlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Els resultats de les anÓlisi seran publicats informÓticament a la Hist˛ria ClÝnica Compartida de Catalunya. Si sˇn negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarÓ d'aquest resultat i se┤ls tornarÓ a convidar al cap de dos anys. Si sˇn positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endosc˛pies de l┤Hospital de Figueres, on primer se┤ls emplašarÓ a una visita amb el professional d┤infermeria del programa al centre, que seguint criteris mŔdics determinarÓ la necessitat d┤una colonosc˛pia. El Programa implicarÓ els serveis d┤AnestŔsia, Digestologia i d┤Anatomia Patol˛gica, que seran els qui practicaran les colonosc˛pies i n┤estudiaran les mostres, respectivament. Un cop obtinguts els resultats el digest˛leg els comunicarÓ a l┤usuari en una visita a Consultes Externes.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarÓ al pacient quŔ cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc Ús baix, pot ser necessÓria una segona exploraciˇ al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagn˛stic i tractament en el cas que es confirmi la presŔncia de cÓncer o altra patologia benigna.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema