Aquest mes d´octubre s´han enviat les primeres cartes convidant als veïns d´entre 50 i 69 anys de l´Àrea Bàsica de Salut de l´Escala a participar en el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR). En total, es convidaran 3.707 persones entre els mesos d´octubre i desembre.

El Programa es va començar a introduir a la Regió Sanitària de Girona al 2013 per la comarca del Baix Empordà i que aquest any 2015 s´ha estès a la Garrotxa i el Ripollès. A la resta de comarques, entre les quals l´Alt Empordà, s´ha començat a introduir aquest darrer trimestre de l´any. A l´Alt Empordà s´ha iniciat el desplegament per l´ABS de l´Escala. Està previst que a principis de l´any que ve es comenci a implantar a Figueres, on es convidaran de manera progressiva 10.342 homes i dones, i després la seguiran les àrees bàsiques de salut de Vilafant, Roses, la Jonquera, Llançà, Peralada i Bàscara. Quan s´hagi implantat el programa a tot l´Alt Empordà, s´haurà convidat a participar a 30.367 usuaris de la comarca. El procés d´implantació a cada comarca dura dos anys fins a tenir cobert tot el territori comarcal. A partir d´aleshores es va repetint el procés.

La implantació del Programa a l´Alt Empordà ha implicat la coordinació del CatSalut, l´Oficina Tècnica del Cribratge del Càncer de Còlon i Recte de Girona (que gestiona l´IAS), el Col·legi de Farmacèutics de Girona i l´Hospital de Figueres, centre on es realitzaran totes les colonoscòpies diagnòstiques, en el cas que els resultats de l´anàlisi surtin positius.

Els veïns que hagin rebut la carta d´invitació i que vulguin participar-hi, s'hauran de dirigir a una oficina de farmàcia adherida al programa. L´interessat haurà de lliurar la carta que hagi rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l´establiment. Les farmàcies que participen en el Programa enviaran dos cops a la setmana les mostres al laboratori del PDPCCR. El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Els resultats de les anàlisi seran publicats informàticament a la Història Clínica Compartida de Catalunya. Si són negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat i se´ls tornarà a convidar al cap de dos anys. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies de l´Hospital de Figueres, on primer se´ls emplaçarà a una visita amb el professional d´infermeria del programa al centre, que seguint criteris mèdics determinarà la necessitat d´una colonoscòpia. El Programa implicarà els serveis d´Anestèsia, Digestologia i d´Anatomia Patològica, que seran els qui practicaran les colonoscòpies i n´estudiaran les mostres, respectivament. Un cop obtinguts els resultats el digestòleg els comunicarà a l´usuari en una visita a Consultes Externes.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, pot ser necessària una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer o altra patologia benigna.