Castelló d'Empúries calcula que té uns sis mil habitatges que es lloguen al turisme il·legalment. Només 1.500 estan registrats i la taxa turística que es recapta anualment és molt més baixa del que hauria de ser. L'Ajuntament s'ha reunit amb la Generalitat per intentar fer aflorar l'habitatge il·legal. El Govern català té previst portar a terme inspeccions al territori i una campanya de sensibilització, mentre a Castelló es reunirà el sector del lloguer d'habitatge.

Un estudi realitzat fa cinc anys situa en 11.612 unitats els habitatges de segona residència. D'aquests, segons les dades facilitades per la cap de Promoció Econòmica, Comerç, Ocupació i Turisme de Castelló, Alícia Fuentes, 4.250 no es lloguen, mentre que 7.362 sí que ho fan. Per poder fer aquesta distinció, Fuentes ha explicat que es van utilitzar els consums d'aigua i escombraries de l'hivern per saber si se'n fa més ús justament a la temporada turística. Els que no ho fan incompleixen la normativa, tant la que obliga a registrar les vivendes com a cobrar la coneguda com taxa turística, que grava l'estada del client.

Els dos elements han servit a l'Ajuntament per confirmar que bona part del parc no està legalitzat. Per una banda, només 1.500 habitatges estan donats d'alta com a habitatge d'ús turístic, un miler gestionats des de les agències immobiliàries, i la resta pels mateixos particulars. I per l'altra, la taxa turística, segons el regidor de Turisme, Nicola Bruzzese, va permetre recaptar 266.566 euros, un 30% del que la Generalitat, com marca la normativa, va retornar a l'Ajuntament per invertir en polítiques de turisme. En total, 79.970 euros corresponents a la taxa personal que paga cada visitant que s'allotja però tant en hotels, albergs, cases rurals, càmpings com habitatges. Per Bruzzese, és molt inferior al que s'hauria de recaptar si es tenen en compte les dades que va revelar l'estudi. Per Bruzzese està clar que "tenim un problema" i com que això "és competència de la Generalitat", l'Ajuntament ha decidit posar-los en coneixement la situació per trobar vies conjuntes de col·laboració per fer aflorar els habitatges no legalitzats.

El Govern català, que fins ara ha obert mig centenar d'expedients, s'ha compromès a iniciar conjuntament amb l'Ajuntament una campanya de sensibilització per intentar que els propietaris optin per fer les coses bé. En aquest sentit, Alícia Fuentes ha explicat que el 2013 es va fer una primera campanya que va donar com a resultat de la legalització de 700 habitatges. La campanya es va portar a terme amb el suport de Federatur i l'Associació Turística d'apartaments Costa Brava/Pirineu de Girona. A banda de la campanya, la Generalitat ja ha advertit al govern castelloní que tenen previst iniciar noves inspeccions al territori. Per part de l'Ajuntament, properament faran reunions amb agents immobiliaris per tal de trobar solucions conjuntes.

El regidor de Turisme remarca la importància de legalitzar aquest ús de l'habitatge turístic que es pot categoritzar d'acord amb el sistema de categorització voluntària i compatible amb els requisits tècnics que han de complir, segons marca el decret que ho regula.

Per Bruzzese, "representa una oportunitat per millorar l'ordenació i control d'aquesta activitat turística i evitar les males pràctiques i els aspectes negatius que poden generar". En aquest sentit, aposten perquè cal consolidar el sector legalment i poder iniciar els processos de categorització i promoció "tan necessaris per ser competitius i situar Empuriabrava com a referent d'ordenació i qualitat d'aquesta tipologia d'allotjament".