A Figueres hi ha una seu universitària, i hi és des de fa anys, encara que per a molta gent aquest fet sigui desconegut. Es tracta de la delegació de la UNED, la Universitat a Distància, que enguany compleix el quarantè aniversari de la seva implantació a Girona. La seu central a la demarcació és a la Factoria Cultural Coma-Cros de Salt i la delegació empordanesa està situada a la Fundació Clerch i Nicolau, LaClerch del carrer Nou de Figueres.

“Som presents a la ciutat, a la comarca i tenim moltes ganes de continuar creixent amb noves ofertes formatives”, diu la directora de la UNED Girona, la figuerenca Montse Palma. El curs passat, la UNED va tenir uns 140 alumnes actius des de LaClerch i enguany es preveu que la xifra pugui augmentar, ja que l'oferta d'ensenyament a distància també ho ha fet.

Als ja consolidats estudis d'Accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys i el Grau de Treball Social, el curs passat es va afegir el curs d'Anglès nivell B1 del CUID (Centre Universitari d'Idiomes a Distància). Enguany s'ofereix també el nivell B2 d'Anglès. Els cursos d'idiomes de la UNED ofereixen Anglès en modalitat semipresencial amb dues hores de classe setmanals i un tutorial on line, així com una modalitat 100% virtual. El preu de la matrícula ordinària és de 327 euros per a la semipresencial i de 219 euros la virtual.

Els estudiants de la UdG poden gaudir d'una bonificació del 40% de la matrícula gràcies al conveni entre la UNED i la UdG. L'acreditació dels cursos té reconeixement oficial i és especialment interessant per als estudiants universitaris que hauran d'acreditar el nivell d'anglès per obtenir el seu títol de grau a la Universitat.

“La modalitat semipresencial dels cursos d'anglès que ofereix la UNED és especialment interessant per a aquelles persones que han de compatibilitzar estudis, feina o obligacions familiars, ja que poden complementar la classe presencial setmanal de dues hores amb el suport on line”.

Col·laboració absoluta

Tot plegat, s'uneix a l'àmplia oferta educativa de la UNED, que aquest divendres es va presentar a Figueres en un acte celebrat a LaClerch amb la presència de Montse Palma, la regidora d'Educació, Mar Casas; la directora de la Fundació, Maite Oliva, i el responsable de la UNED a Figueres, Pau Ferrer. Tant Mar Casas com Maite Oliva van destacar la “voluntat absoluta” de col·laborar amb la Universitat a Distància per a fer possible “la seva consolidació i el creixement” a la comarca.

Quatre cursos per a majors de 50 anys

A més dels cursos reglats universitaris del curs 2015-2016, la UNED de Figueres també ofereix quatre cursos Sènior +50 destinats a totes aquelles persones que, a partir dels cinquanta anys, tinguin inquietuds culturals, sense necessitat de complir cap requisit previ de titulació acadèmica. Durant el primer semestre, s'imparteix el curs d'anglès per a viatjar. Les classes són els dimarts de 18 a 20 hores, amb una durada total de 30 hores. Els dijous, de 18 a 20 hores, es fa el curs Vols dir que això és art?, una introducció a l'art contemporani amb Luis Izquierdo-Mosso.

Pel segon semestre, és previst que es tracti l'escriptura vital Amb el cor a la mà, els dijous de 18 a 20 hores. També hi ha la novetat de les classes dedicades a descobrir Les arrels empordaneses de Salvador Dalí, amb la doctora Mariona Seguranyes, els dimarts de 18 a 20 hores. El preu de cada curs és de 50 euros.