Dipuació i Obra Social 'la Caixa'

Fan treballs de manteniment dels valors naturals a l'Illa de Portlligat

L'actuació consisteix a retirar espècies de flora exòtica invasora, així com a adequar i millorar l'espai

05.10.2015 | 13:38

Quatre persones, dues d'elles en risc d'exclusió social, estan duent a terme els treballs de manteniment dels valors naturals de l'illa de Portlligat; un espai natural de gran valor paisatgístic en el sÍ del Parc Natural del Cap de Creus. L'actuació consisteix a retirar espècies de flora exòtica invasora, així com a adequar i millorar l'àrea de recepció de l'illa, ja que es tracta d'un espai molt freqüentat durant l'estiu.

Els treballs de millora s'emmarquen dins del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' per conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, alhora que es fomenta la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social.

L'any 2009, la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' van iniciar els treballs d'eradicació d'espècies exòtiques a l'illa de Port Lligat, al terme municipal de Cadaqués. És un espai emblemàtic propietat de la Diputació de Girona i inclòs al Parc Natural del Cap de Creus.

En aquell moment, el problema més important pel que fa a l'estat de conservació de l'illa era el bàlsam, una espècies de planta invasora que ocupava el 80% de la superfície de l'illa. A partir d'aquell moment, ambdues entitats han anat desenvolupant accions de millora i manteniment d'aquest espai natural any rere any, amb el compromís d'arribar a convertir-lo en un referent de gestió i restauració eficient dels seus ecosistemes més valuosos.

Els treballs se centren principalment en dos aspectes

D'una banda, els treballs se centren en el manteniment de l'actuació desenvolupada els anys precedents, que ha consistit bàsicament a fer un repàs del regenerat del bàlsam de tota l'illa, per tal d'eliminar aquells nous individus que havien germinat del banc de llavors encara existent. El bàlsam, també conegut popularment com a ungla de gat (Carpobrotus spp.), i tradicionalment molt emprat en jardineria en els ambients costaners, és una planta exòtica crassa que està causant un gran impacte sobre els ecosistemes litorals de tota la Mediterrània.

Aquesta espècie entapissant desplaça la flora pròpia dels ecosistemes que ocupa, trenca cicles biològics vitals i crea paisatges homogenis. Del Carpobrotus spp., que està inclòs en el 'Catàleg espanyol d´espècies exòtiques i invasores' (Reial decret 630/2013, de 2 d´agost), se'n prohibeix la plantació i tinença.

A la vegada, també hi ha noves intervencions previstes per aquesta tardor pel que fa al tractament i l'eliminació d'espècies de flora invasora. En concret, en breu s'eliminarà un rodal important de pites (Agave americana) presents a la platja de s'Illa, i alguna figuera de moro (Opuntia sp.), mitjançant la inoculació d'herbicides de manera controlada, segons els protocols creats per la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' a partir de diversos assajos experimentals.

D'altra banda, s'estan duent a terme accions de millora de l'ús públic de l'espai dins l'àrea de recepció de l'illa. Es tracta d'accions de retirada de runa i brossa acumulada, l'eliminació d'antics elements constructius obsolets, com ara jardineres, la restauració de murs de pedra seca caiguts a l'entorn d'aquesta àrea, o bé la col·locació de tres taules de pícnic amb bancs al sector de la pineda.  

El cost de la intervenció, 35.000 euros

Tots els treballs els duu a terme una brigada de quatre persones, dues de les quals són en risc d'exclusió social, i es preveu que el cost de la intervenció pugi a 35.000 euros.

Des de l'any 2009, l´entitat financera haurà invertit uns 200.000 euros en la millora d'aquest espai natural tan emblemàtic, el qual ha pogut recuperar el paisatge mediterrani que li és propi, i hi hauran intervingut més de quinze persones en risc d'exclusió social.

Finalment, cal destacar que aquest ha estat el quart any consecutiu en què s'ha organitzat un camp de treball d'estiu per a joves, amb el suport del Parc Natural del Cap de Creus i del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que ha contribuït a fer manteniments del regenerat del bàlsam. Entre els objectius principals hi ha el de fer partícips els joves sobre la necessitat de conservar el patrimoni natural, i el de fer pedagogia sobre l'alt interès de conservació dels ambients litorals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema