El nou conservatori de música de l'Institut Narcís Monturiol de Figueres s'endarrerirà un any més. L'Ajuntament, que en va anunciar l'obertura ja per al curs passat, ha admès que el permís de la Generalitat va arribar al juny i que fins aleshores no es va poder tramitar l'adjudicació de la gestió, que encara està en tràmits. Tampoc s'han pogut fer les proves d'accés i, per tant, aquest curs no serà possible recuperar-lo. Malgrat això, des de l'Ajuntament asseguren que la voluntat del govern municipal és de no deixar el projecte aturat i diuen que durant aquest any s'hi faran activitats, cursos extraoficials i activitats extraescolars. La iniciativa, anunciada l'any passat, ha de servir per donar resposta a la manca de places que hi ha a la regió de Girona i que obliguen molts alumnes a marxar a Girona i a Barcelona per poder continuar els seus estudis musicals.

Figueres va anunciar, juntament amb el departament d'Ensenyament, que el nou centre s'obriria al setembre de 2014 impartint el Grau Professional de Música amb una capacitat màxima per a 90 alumnes. Aquella intenció, però, va acabar en res perquè l'aleshores regidor de Cultura, Josep M. Godoy, va explicar mesos després que els tràmits s'havien allargat més del previst i que el curs no podria iniciar-se fins a l'octubre o el novembre, un fet que ho feia incompatible amb la recuperació de totes les hores lectives que té un curs escolar. Per tant, el projecte passava a ajornar-se fins a aquest curs.

El passat mes de juny, Diari de Girona va avançar que previsiblement els tràmits endarreririen de nou el procés perquè l'explotació del servei tot just estava a licitació i encara no s'havia rebut l'autorització oficial de l'activitat lectiva per part de la Generalitat. Tampoc s'havien pogut fer les proves d'accés al centre, amb la qual cosa era més que evident que seria impossible poder començar el curs a temps i que, si es retardava uns mesos, passaria el mateix que havia passat just un mes abans: que no es podria recuperar el calendari escolar. Malgrat això, l'Ajuntament va enviar un comunicat pocs dies després assegurant que s'havia signat el conveni de creació del servei i mantenint que el conservatori s'obriria aquest curs, tot i que no especificava quan. Ara i preguntats per aquest diari, han admès que no serà possible. Segons han explicat, el permís va arribar poc abans de l'inici del curs i això va provocar que no es poguessin acabar els tràmits per adjudicar el servei. De fet, aquest tràmit està en el procés final. Malgrat això, el Govern manté que el projecte no es deixarà aturat i que al llarg d'aquest any s'hi faran activitats.