La Unió Sindical de la Policia Autonòmica, Uspac, ha denunciat públicament l'existència d'una plaga de rates a la comissaria de l'Escala. Els fets han estat documentats pels representants sindicals a través d'una carta pública adreçada al director general de la Policia de Catalunya, Albert Batlle, mitjançant la qual exigeix que es prenguin "mesures urgents per a evitar que les rates accedeixen a l'interior de les dependències".

Segons Uspac, "el passat 18 de setembre al matí, a la comissaria de l'Escala, agents de Mossos d'Esquadra, agents de la Policia Local i membres del servei de la neteja van visualitzar una rata de grans dimensions, la qual va ser vista dins el recinte de la comissaria. Concretament al pàrquing, i després aquesta es refugia sota de l´estructura de l´edifici policial. Una altra rata, es va veure corrent per la part inferior dels mòduls, els quals fan la funció de vestuari, situats al pàrquing posterior de comissaria. El mateix dia una empresa va fer accions per tal de desratitzar la zona".

"El dissabte 19 al matí -afegeix el Sindicat-, ja es va detectar una rata de grans dimensions a l'interior de la comissaria, en concret a la zona del magatzem, lloc d´accés directe a la zona del menjador dels agents, despatxos i llocs d'atenció al ciutadà. Probablement la rata va entrar pel forat d'una latrina, la qual condueix al clavegueram. Davant d´això, els agents van haver d´estirar el cadenat perquè circulés l´aigua, ja que fa anys que no s´utilitzen. Resulta que aquesta latrina es troba al vestidor dels agents de la Policia, el qual està en una garjola de detinguts, on han ubicat el vestidor, sense anul·lar el sanitari de la garjola, i sense fer-hi cap acció d´adequació a l'espai per part de l'administració".

Els representants sindicals alerten que "la presència de rates a la comissaria i el seu possible accés a llocs comuns com el menjador, on els agents guarden queviures, crea un greu risc als agents, ja que les rates estan relacionades amb la propagació de nombroses malalties infeccioses, i crea un greu problema de salubritat. Així mateix, també poden accedir als espais on s'atenen als ciutadans. És un despropòsit total que no es mereix ni el ciutadà, ni els agents que dia a dia treballen per a atendre de forma escaient els usuaris de la comissaria".

A part de demanar la desratització del local, l'Uspac vol que "es revisin l'ocupació i les instal·lacions de la comissaria de l'Escala, per a valorar si aquesta, pateix una sobre ocupació de les mateixes. Fet que s'intueix quan s'observa que s'encabeix un vestidor dins una garjola de detinguts sense fer cap tipus d'obra d'adequació, fet que provoca que quedi un sanitari en desús i que es transforma en accés de les rates a l'interior de la comissaria".