Rafel Bruguera i Batalla era l'únic cap de llista altempordanès per Girona al Parlament de Catalunya. Socialista de tota la vida, Bruguera ha fet gala de la seva condició d'escalenc en aquesta campanya electoral. Ara canviarà el Senat espanyol, on ha estat els darrers anys, pel Parlament de Catalunya. Una altra empordanesa, l'exalcaldessa de Roses Magda Casamitjana, també ha obtingut un escó al Parlament.

Quina valoració en fa, d'aquestes eleccions?

A Girona, les enquestes ho han encertat força. Érem conscients de la dificultat de les eleccions i crec que hem aguantat bé el cop, i més en uns comicis que estaven marcats per una polarització. Nosaltres, mentrestant, hem fet un discurs més moderat. Quan dos de forts es barallen, nosaltres ho tenim difícil.

Quina lectura fa del resultat?

Bé, els catalans han votat que els partits facin política. Veig un panorama complicat, perquè Junts pel Sí té 62 diputats i la resta de partits, menys la CUP, en tenen 63. Amb l'abstenció de la CUP no es pot investir Mas com a president. Per tant, si CiU no sacrifica Mas, ens veiem abocats a unes altres eleccions. No hi ha més alternatives. De totes maneres, però, fins a les eleccions generals del desembre no es mouran fitxes. Els resultats d'aquest diumenge, però, compliquen qualsevol solució.

El PSC ha vist en aquestes eleccions com Ciutadans li trepitjava els talons...

Això és fruit de la polarització dels comicis. Ciutadans ha fet un discurs anticatalanista i nosaltres som federalistes i catalanistes. Amb calma i tranquil·litat, s'ha de veure municipi per municipi com queda tot plegat. La polarització ha beneficiat Ciutadans, que ha fet un discurs simple, que nosaltres no farem mai. Creiem que s'ha de dialogar. No volem marxar d'Espanya, però, al mateix temps, volem buscar solucions per millorar l'estat de Catalunya.

Les seves esperances estan dipositades en les eleccions generals del desembre?

Sí, nosaltres volem influir perquè en aquestes eleccions generals es produeixi un canvi a Espanya, sense trencar res ni fer cap salt al buit.