La Diputació de Girona ha presentat avui la seva oferta d'activitats pedagògiques i d'educació ambiental destinada als centres educatius per al curs 2015-2016. El vicepresident quart i diputat de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Benestar, Albert Piñeira, ha explicat que aquest curs s'han programat fins a 529 activitats, una xifra que el curs passat gairebé es va doblar, ja que algunes de les activitats es van repetir a diferents escoles fins a dues i tres vegades.

D'aquestes 529 activitats, 329 són de patrimoni cultural i 200 de patrimoni natural, i estan organitzades amb el suport d'entitats especialitzades, que la Diputació gestiona i coordina. Totes les activitats incloses en els programes pedagògics de la Diputació incorporen els valors de sensibilització i responsabilitat envers el nostre patrimoni.

Aquest curs es preveu repetir les mateixes xifres que el passat, que es va tancar amb la participació de 43.394 alumnes de 271 escoles de les comarques de Girona, una xifra que el curs passat gairebé es va doblar, ja que algunes de les activitats es van repetir a diferents escoles fins a dues i tres vegades.

Tota l'oferta de programes pedagògics de la institució es troba al portal de recursos pedagògics i educatius de la Diputació de Girona www.programespedagogics.cat. Albert Piñeira ha assenyalat que "aquest portal s´ha consolidat en els darrers vuit anys com un referent de consulta d´activitats adreçades als escolars, i ha esdevingut una eina d´ús intern de les escoles en el moment de programar les sortides fora del centre escolar i complementar els currículums acadèmics de l´alumnat".

El diputat considera que amb aquesta oferta, "la Diputació es referma en la voluntat d´apostar pel contacte amb el patrimoni cultural i natural, entenent que només des de l´estima d´aquest patrimoni neixen els valors de consciència i identitat cultural".

Els programes pedagògics s'estructuren en tres activitats clau: els programes «Indika», «Del mar als cims» i «Tallers ambientals». Altres ofertes de la Diputació són «La sardana a l'escola», «Descoberta de l'entorn natural», «El secret de les vies verdes» i «El Montseny a l'escola». Cadascuna de les activitats, que tenen el suport i el finançament de la Diputació de Girona, ha estat seleccionada curosament seguint els criteris de qualitat dels continguts, el foment de la participació activa dels alumnes i l'experiència de l'equip d'educadors ambientals.

El programa «Indika» ofereix una àmplia oferta didàctica directament als centres escolars, per tal que aquests puguin complementar la formació dels estudiants, els quals podran comprendre el patrimoni cultural de la mà dels mateixos gestors. Aquest programa subvenciona activitats com ara visites a museus i a espais d'interès cultural, i n´assumeix fins a un 70 % del cost.

«Del mar als cims» proposa activitats de mitja jornada o jornada completa que impliquen sortides al medi o visites a museus i centres d'interpretació. Les activitats tenen com a finalitat promoure el coneixement dels valors dels nostres espais naturals a través del guiatge de professionals qualificats. La Diputació assumeix el 50% del cost de l'activitat.

Els «Tallers ambientals» ofereixen tallers i activitats educatives adreçades a les escoles o ajuntaments en relació a la sostenibilitat, en aspectes com l'eficiència energètica, la mobilitat, la minimització de residus o la reducció d'emissions a l´atmosfera. La Diputació de Girona assumeix el 75 % del cost de l´activitat.