El president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, ha celebrat aquest diumenge la "gran victòria de la democràcia a Catalunya" malgrat els "obstacles" de l'Estat i en concret de la "política espanyola". "Hem superat tots els obstacles que ens han posat des de l'Estat, però no se n'han sortit i al final les urnes estan aquí", ha apuntat després d'una votació accidentada. El president ha insistit que el 27-S és un plebiscit on es comptaran els que estiguin a favor i en contra d'un estat independent i ha garantit que el nou país també es construirà amb els que no guanyin les eleccions. Mas també ha apuntat que és bon senyal que hagi hagut de fer tanta cua per votar.

Mas ha remarcat que després de quatre anys de mobilitzacions "a favor de la democràcia i del dret a decidir, avui hi ha les urnes un cop més, i la decisió es pot prendre" malgrat els "obstacles" de l'Estat. El president ha remarcat que no només es referia aquí al govern de l'Estat, sinó en general a la política espanyola, i ha citat especialment el PP. Ha recordat que "va posar gravíssims obstacles perquè tirés endavant l'Estatut" i després va "influir" sobre el TC perquè es "carregués" una part substancial. "Després van dir que no a un pacte fiscal, a negociar un referèndum, a la llei de consultes i al 9-N", ha afegit.

Però malgrat aquests obstacles, ha continuat, hi ha hagut una "voluntat clara d'una majoria del poble de Catalunya de tirar endavant", i també un "compromís clar i evident de les institucions catalanes". Això, ha apuntat, "no vol dir definir el resultat, però sí el compromís per posar les urnes i perquè la gent pogués expressar la seva opinió" per saber "quanta gent hi ha a favor i quanta gent hi ha en contra". "Celebro molt que haguem arribat fins aquest punt i que avui Catalunya es confronti cara a cara amb el seu propi destí", ha dit.

També ha indicat que en funció del resultat, Catalunya actuarà "amb voluntat de diàleg, de cohesió i d'integració". Després d'insistir que tots els catalans "són guanyadors" aquest 27-S perquè hauran pogut votar, ha assegurat que hi hagi el resultat que hi hagi, "els que no acabin de sortir-se'n han de ser tinguts plenament en compte perquè el país s'ha de construir entre tots".

Bona participació

El president ha augurat que hi haurà una bona participació aquest diumenge en unes eleccions "excepcionals", i ha indicat que ho ha pogut constatar que "mai com ara havia fet tanta cua per votar". Al seu parer, "és un bon senyal", i també ho és la gran atenció mediàtica. Tot plegat és un senyal, segons ell, de fins a quin punt són unes eleccions "que van més enllà d'unes eleccions normals i que es llegiran com un plebiscit sobre si Catalunya s'acaba transformant en un estat independent".

Mas ha reiterat, a preguntes dels periodistes, que la voluntat de les institucions catalanes és dialogar i negociar amb tothom, amb Espanya i amb Europa, per solucionar la qüestió de la manera "més positiva per a tothom".