Aquest dimarts es va celebrar el ple ordinari del Consell Comarcal de l'Alt Empordà que va aprovar inicialment, entre altres dictàmens, les ordenances fiscals per a l'exercici del 2016. El dia anterior s'havien presentat a la consideració del Consell d'Alcaldes, que li va donar el seu assentiment de forma unànime. En el ple, però, es va aprovar amb 21 vots a favor (grups comarcals de CiU, PSC, PP I C´s) i 10 vots en contra (grups comarcals d'ERC i la CUP).

En general, els principals canvis introduïts a les ordenances responen a la necessitat d'ajustar-les a noves normatives en l'àmbit que els hi correspon i a l'adequació dels costos. Així, la taxa per a la redacció d'informes i actes d'inspecció passa de 150 a 300 euros per adequar-la a la càrrega que comporta. S'estableix una taxa única de 1.440 euros per a la redacció de plans municipals d'autoprotecció. S'han actualitzat les taxes del servei d'adopció i retorn d'animals amb un increment de l'1% i s'hi afegeix una taxa de serveis personalitzats no inclosos en les modalitats generals, per tal de poder atendre la diversitat de necessitats d'aquest servei en alguns municipis.

Pel que fa a l'ordenança reguladora de la taxa per al proveïment d'aigua en alta, que s'aplica en aquells serveis que gestiona el Consell a diversos municipis de la comarca, hi ha increments de l'1% a la zona de l'Albera i a la de Ventalló, Viladamat i l'Armentera i del 10% a l'Estela.

Finalment, el darrer canvi que registraran les ordenances fiscals per a l'any vinent afecta el servei comarcal de tractament de residus sòlids urbans a l'abocador controlat. La taxa que es cobra als municipis i usuaris en general passa de 49,63 a 54,34 euros per tona. Això representa un increment del 9,5% i ve justificat per les noves inversions per adequar les instal·lacions als requeriments de la llicència ambiental, per l'augment registrat en els metres cúbics de lixiviats tractats i per la constitució d'una nova fiança per respondre a les obligacions com a concessionari.

En conjunt, aquestes noves prestacions suposen un augment dels costos de l'abocador per al 2016 de 423.753,81 euros que a raó de les 78.000 tones previstes d'entrada suposarien un increment de 5,43 euros per tona. Finalment, però, l'augment és de 4,71 euros per tona perquè hi ha altres costos relacionats amb les inversions anuals que s'han reduït.