En els darrers set mesos, els apicultors gironins amb l'ajuda dels Agents Rurals ja han localitzat uns 15 nius de vespa velutina arreu de les comarques gironines. Gran part d'ells han estat destruïts i, des del sector, assenyalen que ha augmentat la presència d'aquesta espècie invasora que s'alimenta d'abelles, sobretot a la zona de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès. "El 2013 només vam trobar 3 nius, l'any passat 15 i enguany, en set mesos, ja hem assolit la quinzena i és possible que acabem el 2015 arribant als 40 nius localitzats i destruïts", ha explicat el secretari dels Apicultors Gironins Associats, Carles López. Unes dades que s'han donat a conèixer en una trobada a Cantallops.

Aquest dissabte l'Associació d'Apicultors de Girona ha portat a terme una trobada que ha aplegat una vuitantena de persones a Cantallops. Durant la jornada, els apicultors amb l'ajuda dels Agents Rurals han introduït un insecticida a l'interior del darrer niu de vespa asiàtica que es va localitzar el passat mes de juliol a l'interior de la finca del Celler Masia Serra d'aquest municipi de l'Alt Empordà. Un niu de 60 centímetres de diàmetre i 70 d'alçada que es trobava a sis metres d'altura ple d'exemplars d'aquesta espècie agressiva i invasora. Unes vespes que estaven atacant els ruscs que té a la zona en Marc Rodríguez, dels Abellaries Empordanesos.

Durat la trobada, des del sector han donat a conèixer la situació que viuen els apicultors a les comarques gironines, l'impacte perjudicial que està provocant la presència de les vespes a la zona i han explicat les característiques d'aquest insecte que s'alimenta principalment d'abelles o fruita madura. Una jornada que també ha comptat amb la presència del cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases. El secretari dels Apicultors Gironins Associats, Carles López, ha explicat que tenen previst extreure properament el niu i conservar-lo per mostrar-lo en les diverses conferències que facin des de l'entitat.

En aquest sentit, López ha detallat que des del 2013 han notat un augment de la presència de vespes velutines arreu de les comarques gironines, principalment al Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà. "Sobretot en poblacions com Agullana, Maçanet de Cabrenys, Cantallops, Sadernes o Ripoll. És on s'estan trobant més exemplars", ha afegit.

Fins ara, els apicultors només poden combatre l'expansió d'aquesta espècie col·locant trampes. "No tenen temps per veure i controlar els seus moviments, és molt difícil però des de l'associació ho estem intentant", ha detallat López. En el que va d'any, els apicultors i els agents rurals ja han localitzat una quinzena de nius arreu de les comarques gironines. Una xifra a tenir en compte si es compara amb les dades del 2013 quan es van trobar tres nius o l'any passat quan se'n van destruir una quinzena.

"És possible que, a finals d'any, n'haurem tret una quarantena", ha augurat López. Des dels apicultors detallen que és clau detectar els nius el més aviat possible ja que durant la tardor les femelles fecundades surten dels nius i hibernen fins la propera primavera quan surten per tornar a formar nous ruscs. "De moment cap apicultor ha hagut de deixar la seva feina per culpa d'aquesta espècie però d'aquí a tres anys no crec que estiguem en la mateixa situació", ha detallat el secretari dels apicultors gironins.

Segons López, fins ara s'han detectat alguns exemplars a Osona i el Berguedà i d'altres a les terres tarragonines. "Pensem que principalment es quedaran a les comarques gironines i les zones interiors de Barcelona", ha conclòs.