El Sindicat Autònom de Policia de les Policies Locals de Catalunya (SAP-PL) ha donat suport a una demanda al Jutjat Contenció Administratiu de Girona, presentada per agents de la Policia Local de la Jonquera, contra l'Ajuntament d'aquest municipi. Els policies demanen que es reconegui el seu el dret a percebre les retribucions que consideren que els corresponen i que es van generar durant el desenvolupament de perllorgacions de les seves jornades laborals. El delegat a les comarques gironines del SAP-PL, Sergi Fernández, ha explicat que aquesta mateixa petició s'ha formalitzat en reiterades ocasions a l'Ajuntament de la Jonquera però que sempre han rebut el silenci com a resposta. I és per això que la plantilla ha optat per anar per la via judicial.

Sergi Fernández comenta que els agents remunten la seva queixa a finals del 2014, en un moment en què a la plantilla -formada per 14 efectius- hi havia dos policies de baixa de llarga durada i un altre que estava estudiant a l'ISPC (Institut de Seguretat Pública de Catalunya). Tenint en compte que dels dos caporals un fa tasques de cap i l'altre fa tasques administratives de dilluns a divendres, les dues baixes i un agent en pràctiques, la plantilla quedava reduïda a nou efectius, fent torns perllongats de dotze hores. "El consistori, aleshores, va decidir, de forma unilateral, que la plantilla de la Policia Local deixaria de fer nits, i, amb això, se'ls retirava un complement de torn de més de 250 euros mensuals a cada un", exposa Sergi Fernández.

"Els últims nou mesos, el SAP-PL hem intentat intercedir en tots els conflictes i problemàtiques que pateix aquesta Policia Local", ha indicat el delegat sindical, el qual lamenta que per aquesta via no se'ls hagi fet cas.

Fa uns dies, a banda de presentar la demanda al Contenciós, la plantilla -tota menys els dos caporals, l'agent en pràctiques i l'interí- va presentar un nou escrit a l'Ajuntament de la Jonquera per informar que deixaven de fer tota una sèrie de funcions no policials, que no els pertoquen, emparats per l'article 11/1991 de 10 de juliol de Policies Locals i l'article 53 de la LO 2/1986 de 13 de març de Forces i Cossos de Seguretat. Entre aquestes funcions, hi ha muntar i desmuntar el mercat, obrir i tancar la casa de cultura, activar el servei de la farmàcia de guàrdia, lliurar les claus de la pista de tenis el cap de setmana i anar a correus quan l'agutzil està de vacances.