El ple celebrat aquest dilluns ha aprovat definitivament el projecte del front marítim del nucli antic, que ja havia estat aprovat inicialment el passat mes de juliol. A més, s'ha aprovat el plec de clàusules per a l'adjudicació de les obres, que es preveu que comencin aquesta tardor.

Aquest plec de clàusules estableix un termini màxim de quatre mesos i valora la reducció d'aquest període. A més, obliga les empreses interessades a marcar una planificació setmanal dels treballs que hi haurà en cada moment, per tal que l'afectació a l'activitat de la zona sigui la mínima possible. En aquest sentit, la intenció municipal és mantenir reunions amb els afectats per exposar-los quina serà aquesta planificació detallada de l'obra tant bon punt com quedi definida.

El projecte de millora del front marítim del Nucli Antic pretén ser un element de revitalització de l´important pol turístic i econòmic que representa l´entorn de la zona de la Platja. En aquest sentit, preveu fer un paviment unificat, que doni un tractament de zona de vianants, sense que això signifiqui que hi hagi moments del dia en què el trànsit estigui obert, tal i com passa ara. Una altra millora prevista és que la zona de la Riba, ara ocupada per una zona d´aparcament, sigui un gran espai d´ús públic pensat per a vianants i banyistes, connectada al carrer amb unes grades enlloc del desnivell actual. Es manté una barana de separació entre la zona de passeig i la sorra de la platja i es millorarà l'enllumenat i els desguassos d'aigua.

El projecte està valorat en 805.771 euros, dels quals ja està garantit que la meitat seran coberts pel Pla de Barris de la Generalitat i una altra part important podria venir finançada per les subvencions demanades al Pla Únic d'Obres i Serveis i al Pla d'Excel·lència Turística.

Vilanera

D'altra banda, el ple també ha aprovat un acord de voluntat d'adquirir en propietat el mas de Vilanera. En aquest sentit, s'està negociant amb la Generalitat com fer front a aquesta adquisició, en base a l'acord signat per les dues administracions el 2009, en què ja s'expressava l'interès estratègic d'aquest entorn, que connecta els parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Municipi d'acollida

Una altra qüestió que s'ha tractat en aquesta sessió plenària és l'aprovació d'una moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània. L'Escala s'ha adherit a la moció redactada per l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, oferint-se com a possible municipi d'acollida dins de les accions que coordinin la Generalitat i el govern espanyol arrel de la crisi humanitària que ha suposat la guerra a Síria.

En aquest sentit, l'Ajuntament de l'Escala també té previst reunir la Taula per a la Convivència, en què hi ha representades diverses entitats, per tal de tractar la possibilitat que el municipi pugui acollir alguna de les famílies que està demanant asil a Europa.

"L'Escala és una població solidària i ja ho ha demostrat en altres ocasions i hem de veure quin paper pot jugar el nostre municipi, en coordinació amb la resta d'administracions", ha remarcat l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.