A les aules del primer curs d’infantil de les escoles de l’Alt Empordà s’incorporen aquest curs 117 nens i nenes menys que el curs passat, mentre que a Secundària n’hi ha 48 més i a Batxillerat, 42 més. A Primària, també s’experimenta una línia ascendent pel que fa al nombre de matrícules: el curs 2014-2015 hi va haver 9.117 i ara n’hi ha 9.205.

Aquestes xifres són un reflex de la tendència demogràfica que ha experimentat la comarca. Un descens de la natalitat d’aquests últims tres anys es tradueix amb menys nens i nenes que ara s’han d’incorporar al sistema educatiu a P-3, mentre que el boom de naixements registrat fa deu i dotze anys es troba ara en els cicles superiors de l’Educació Primària i també a 1r d’ESO.

Una escola menys a la comarca

El tancament de l’Escola Castell Cabrera de la Vajol, que s’havia quedat amb només quatre alumnes, és la notícia trista de l’inici a les classes a l’Alt Empordà. El Departament d’Ensenyament no va considerar viable pedagògicament mantenir-la en funcionament amb tan pocs nens.

Novetats a Vilafant i Olivar Gran

Si l’adéu a una escola és la creu dins l’àmbit educatiu, també cal fer esment a la cara, ja que a la nostra comarca hi ha projectes positius que arrenquen aquest setembre: s’han implantat a l’Institut de Vilafant els estudis de Batxillerat (modalitats d’humanitats i ciències socials i de ciències i tecnologia) i a l’Institut Olivar Gran de Figueres estrenen la doble titulació de batxillerat i diploma de Baccalauréat (Batxibac), en la línia de la potenciació d’aquest idioma per la proximitat amb França.

Bona notícia al Cap Norfeu

L’Institut Cap Norfeu de Roses va rebre a finals de juny l’autorització per tal d’oferir la doble titulació catalana i francesa al centre, tot i això, en vista a aquest nou curs, no s’ha format un grup prou nombrós d’alumnes per engegar el projecte i, de moment, la implantació queda ajornada per al 2016-2017. “La bona notícia és que hem aconseguit ser centre autoritzat Batxibac, però començarem amb alumnes el 16-17”, ha comentat el director del Cap Norfeu, Agustí Brunyol, i hi ha afegit: “Aprofitarem enguany per preparar totes les programacions didàctiques, sortides i intercanvis que farem l’any que ve.”

Cal assenyalar que a l’Alt Empordà també imparteixen el Batxibac l’Institut de Llançà i l’Institut Illa de Rodes de Roses.

Licitació del Montserrat Vayreda

Pel que fa a la inversió en equipaments educatius públics que ha fet el Departament d’Ensenyament, és remarcable la nova construcció de l’Escola Montserrat Vayreda de Roses. Si bé el 14 de setembre aquesta comunitat educativa tornarà a sentir el bullici escolar en mòduls prefabricats, el sentiment col·lectiu és molt il·lusionant, ja que el nou edifici està en fase de licitació de l’obra.

Nous cicles formatius duals

Quant a les novetats als cicles formatius, cal tornar a posar l’ull, per una banda, a l’Institut de Vilafant, que aquest curs introdueix també el CF de Grau Mitjà Dual d’Activitats Comercials. D’altra banda, l’Institut Narcís Monturiol de Figueres ha ampliat aquest curs l’oferta postobligatòria amb un nou Cicle Formatiu de Grau Mitjà Dual de Manteniment electromecànic orientat a la producció mecànica.

Manteniment i millora

L’estiu ha servit per a la posada a punt de molts centres educatius, com el Peñuelas del Río de la Jonquera, on s’han canviat les finestres de quatre aules, s’han arreglat radiadors, s’han habilitat rampes per millorar l’accessibilitat a alguns espais i s’ha construït una nova escala.