L'equip de govern de Figueres (CiU i PSC) en minoria va aconseguir aprovar amb els vots d'ERC (amb tres edils) i un dels dos regidors del PP, Diego Borrego, convocar un concurs de mèrits per a contractar un director/a de Serveis Urbans com càrrec d'alta direcció. La proposta, en canvi, va tenir els vots els contra, de la portaveu popular, M. Àngels Olmedo, CUP, C's i Compromís d'Esquerres.

El govern defensa que es tracta del primer pas per a la creació d'un institut de Qualitat Urbana que «ha de millorar les actuacions a la via pública i incrementar la participació ciutadana» i d'un càrrec que ha d'ajudar a dirigir l'àrea un cop s'acabi la concessió d'Ecoserveis, però per als grups de l'oposició és un càrrec més en una àrea que ja disposa d'un regidor, Quim Felip (CiU), amb mitja dedicació. Aquest és un dels tres directors que es preveuen també per a Seguretat i Urbanisme.

Tot i que s'esperava que ERC hi votés en contra tal com va fer al ple de les dedicacions, el seu portaveu, Albert Testart, va manifestar que hi donaven suport per coherència perquè aleshores havien assegurat que aquest càrrec d'àrea tècnica era necessari per a la ciutat. Amb els seus tres vots, el govern sociovergent no necessitava l'edil del PP, però, malgrat això, Borrego els va donar suport sense cap intervenció prèvia.

El trencament del grup municipal del PP es va tornar a posar de manifest ahir no només en la votació d'aquest polèmic punt sinó també perquè en tot moment, Olmedo justificava el «seu» sentit del vot. És vox populi que els dos regidors gairebé ni es parlen i, ahir, les seves votacions van evidenciar que cadascú segueix amb la «coherència» del que ja va votar al ple de dedicacions. D'aquesta manera, Borrego es manté «fidel» a l'acord signat amb un seguit de compromisos que Olmedo va trencar en primera instància. La resta de formacions, en canvi, van criticar que es contractessin més càrrecs directius quan, segons va dir l'edil de Compromís, Xavier Monfort, el que calen són treballadors de base. L'alcaldessa, Marta Felip, per la seva banda, va insistir en la necessitat de fer aquesta contractació en una àrea que ha de dirigir un canvi molt important en la gestió dels residus, l'enllumenat o la neteja urbana i també d'aquest futur centre.

Una aprovació 'prevista'

L'aprovació, malgrat que el govern no té majoria absoluta, es donava per feta hores abans a través d'un comunicat on s'assegurava que el govern aprovava les bases per a la creació d'aquest institut, que s'encarregarà de planificar i ?executar les polítiques que afecten l'espai públic. L'òrgan, que serà dirigit per aquest càrrec directiu, assumirà i incrementarà les funcions participatives de l'actual Consell Figueres, Ciutat dels Detalls impulsat per l'exalcalde, Santi Vila, el 2010 i que ahir mateix es va dissoldre.

L'actuació de la Guàrdia Civil

D'altra banda, alguns grups com Compromís, C's i el PP van recordar l'actuació de la Guàrdia Civil la setmana passada i van demanar a l'alcaldessa que els mantingui informats sobre el cas. Felip, però, va assegurar que només saben que es van endur l'expedient original de la construcció de la piscina descoberta i va reiterar "el control" i la "legalitat" amb què creu que es fer tot el procediment.