Girona és la demarcació on hi ha més barracons de tot Catalunya. En total, n'hi ha 310 que estan repartit en 112 centres. Això suposa que el 25% dels centres té aulari prefabricat, tot i que en una proporció diferent. Per exemple, hi ha 28 centres (19 escoles i 9 instituts) que estan totalment en barracons, pendents de la construcció d'una escola o institut nou. "El parc de centres públics a Girona estava molt endarrerit i, tot i els esforços d'aquests cinc anys per fer nous edificis, encara hem de continuar", admet el director territorial d'Ensenyament, Albert Bayot. El curs arrencarà el 14 de setembre amb 120.313 alumnes, 584 més que el curs anterior. També s'incorporaran 152 docents nous.

Girona continua essent la demarcació que més mòduls prefabricats té. Aquest curs se n'han tret 24 però se n'han instal·lat 17 més de nous a centres que necessiten ampliacions ja sigui per acollir despatxos, biblioteca, aules o el menjador escolar.

El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, ha dit que estan fent esforços per redreçar aquesta situació -que ha assenyalat que la van "heretar" ja al 2011- i que els mòduls que s'instal·len són de qualitat i que garanteixen bones condicions de treball a alumnes i professors. A més, ha destacat que el parc de centres públics a Girona "estava endarrerit" i que és una demarcació molt extensa, amb realitats demogràfiques molt diverses i amb molt alumnats (més de 120.000).

Aquests dies encara s'estan fent treballs en alguns centres per instal·lar mòduls. Bayot ha indicat que a tot Catalunya només hi ha dues empreses que fan mòduls i que treballen contrarellotge per tenir-ho tot a punt per al 14 de setembre. "Em fa patir el temps i aquests dies de pluja, però si algun centre no pot començar a l'hora ja tenim un pla B", ha manifestat.

En total, la demarcació de Girona té 459 centres públics. En 112 d'aquests hi ha com a mínim un barracó instal·lat. Segons xifres del Departament d'Ensenyament, a Girona hi ha fins a 310 mòduls prefabricats. Això suposa que el 25% dels centres té algun mòdul.

Els casos més greus són els de les 19 escoles i els 9 instituts que estan completament en barracons, a l'espera que el departament tingui diners per construir els nous centres. En total, aquests 28 centres tenen 170 mòduls. La resta (140 fins arribar als 310), estan repartits en 84 centres més.

Inici de curs amb normalitat

Aquest divendres el director dels serveis territorials, Albert Bayot, ha presentat les dades del curs 2015-2016 que arrenca dilluns 14 de setembre i que, segons preveu Ensenyament, començarà amb "total normalitat". El curs vinent hi haurà un total de 120.313 alumnes, 584 més que el curs anterior. Bayot ha destacat que disminueix el nombre d'alumnes a infantil (-2,59%) i també a batxillerat (-2,99%).

En aquest darrer cas, la disminució es deu perquè els estudiants cada vegada més opten per estudiar formació professional. Des del departament es feliciten d'aquest canvi de tendència ja que recorden que han incidit en els darrers anys en la idea que la formació professional té sortides laborals. Per exemple, el nombre d'estudiants a cicles de grau mitjà creix aquest curs pràcticament un 6%.

Aquest any el departament ha reforçat els equips docents i ha augmentat plantilles. Aquest curs hi haurà 8.310 mestres i professors, 152 més que el curs anterior. Pel que fa a les ràtios d'alumnes, a P3 el 93% dels grups estan per sota dels 25 alumnes i a 1r d'ESO aquesta xifra baixa fins al 86,71% (la ràtio és de 31). "Puc dir solemnement que amb el tema ràtios a Girona no es pot demanar més, també gràcies a la davallada demogràfica portem tres anys que anem a la baixa", ha manifestat Bayot.

D'altra banda, Bayot ha confirmat que -a diferència d'altres llocs de Catalunya- a Girona no s'ha rebut cap petició de famílies que volen escolaritzar els seus fills en castellà.

Obres i centres nous

Les comarques gironines estrenen aquest curs dos nous centres, es tracta de l'escola Sa Forcanera de Blanes i de l'escola Vall d'Aro, de Castell-Platja d'Aro. A més, durant el primer trimestre estarà a punt també l'escola la Benaula de Caldes.

Altresentres que estrenen millores són l'escola Pericot de Girona -que té nou gimnàs-, l'escola Alzina Reclamadora de Fontcoberta -on s'ha fet una ampliació- i l'escola Vila-Romà de Palamós, on també s'ha fet una ampliació.

El director dels serveis territorials ha destacat que, a banda de les obres, també es destinen recursos a fer millores puntuals a diversos centres. Concretament, s'han fet una vuitantena d'actuacions de millora a diversos centres, amb un pressupost que supera els 3 MEUR. Aquesta inversió és un 66% superior a la que es va destinar el curs anterior a aquesta finalitat.