En els darrers últims anys, l'aigua del mar està més calenta que mai. Així ho constaten les dades recollides per una boia oceanogràfica del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) instal·lada a 2,7 milles de la costa a l'altura de Canyellas.

Fa un any i mig que la temperatura de la superfície del mar a Blanes està entre una dècima i dos graus per sobre de la mitjana dels últims anys. El mateix ha passat amb l'aigua més profunda. La temperatura mitjana de tota la columna d'aigua, des de la superfície fins als 200 metres de profunditat -que es considera el límit inferior de la plataforma continental-, ha estat més alta.

El passat juliol, però, la temperatura de l'aigua més profunda va baixar fins a assolir la mitjana. "Creiem que aquest descens pot indicar que el període de fortes temperatures que portem des de fa un any, s'acabi", assegura l'investigador Nixon Bahamon i responsable de la boia oceanogràfica. Una situació que els investigadors esperen que es doni ja que les temperatures altes de l'aigua provoquen canvis molt importants en el mitjà marí que fa que els organismes estiguin exposats a condicions ambientals anormals. "Hi ha espècies com la Gorgonia que estàn exposades a unes temperatures més altes de les habituals, aquest increment pot reduir la seva taxa de creixement", alarma Bahamon. A banda, amb una aigua més calenta hi ha menys concentració d'oxigen dissolt, l'aigua és menys tèrbola i hi ha menys concentració de nutrients, és a dir, menys aliments per les espècies. Els efectes poden anar més enllà i afectar al sector pesquer ja que aquesta és una zona molt productiva on es pesquen gambes.

Temperatura estabilitzada

Els últims dos mesos, però, la temperatura de l'aigua més profunda s'ha estabilitzat. Aquesta disminucó podria estar provocada pels corrents marins que entren pel canó submarí de Blanes, unes aigues que provenen del golf de Lleó. Aquesta aigua més freda, sembla, segons apunta Bahamon, que pretén aflorar sobre la superfície, el que faria disminuir la temperatura de l'aigua.

La boia oceanogràfica del CEAB controla la temperatura de l'aigua de la zona de Blanes. "Estem avaluant si aquestes singularitats que hem trobat aquí són representatives a tot el mediterrani català", comenta Bahamon.

En aquest sentit, tota la ?informació en temps real que ?proporciona la boia oceanogràfica que el CEAB va instal·lar ara fa sis anys, està basada en una anàlisi preliminar que s'està utilitzant per preparar un article científic sobre les modificacions dels fluxes de calor del mar. L'objectiu és observar els canvis del medi marí local que poden afectar la dinàmica de l'ecosistema.