La polèmica sobre la celebració del correbous i l'empaitada d'ànecs en el marc de la Festa Major de Roses continua. Ahir les xarxes socials anaven plenes d'un vídeo que hauria gravat un activista on es pot veure com una de les participants a l'acte de les aus utilitzava un d'aquests animals per colpejar la càmera amb què l'estaven enregistrant. El cas el van compartir només mitjançant el perfil d'Animal Rescue Espanya més de 300 persones i va registrar unes 2.000 visualitzacions al canal Youtube. L'alcaldessa, Montse Mindan, ho qualifica que fet «aïllat» i reitera la voluntat de fer una referèndum.

Les protestes van començar dissabte amb la celebració del correbou, que va aplegar unes 2.000 persones. Allà una cinquantena de persones vinculades a associacions animalistes es van concentrar per demanar que s'anul·lés. Les mobilitzacions van continuar diumenge amb l'empaitada d'ànecs. En aquest cas, però, quatre dels participants es van separar de la resta i van intentar boicotejar l'acte a la carpa de l'organització fent una cadena amb els braços. Com que es van negar a moure's, els Mossos d'Esquadra els van acabar identificant i se'ls va endur. L'Associació Gironina Animalista (AGA) es va desvincular d'aquest tipus d'actuacions tot i criticar aquesta celebració que consideren un autèntic maltracte animal. De fet, des de fa dies a la plataforma Change.org es recullen signatures per demanar que es retirin aquests actes de la festa major del municipi i ahir gairebé s'havia arribat a les 2.500.

El vídeo que des de diumenge mateix circula per internet, però, ha encès encara més la polèmica i alguns dels centenars de persones que l'han compartit a la xarxa asseguren que no fa més que demostrar que en aquestes celebracions sí que es maltracten les aus. Tant és així que al final de la gravació es pot veure com una de les participants, amb un ànec agafat pels peus, primer intenta apartar la càmera que l'està gravant amb les mans i, posteriorment, li llença l'animal a sobre. Només al perfil de Facebook d'Animal Rescue més de 300 persones van compartir-lo i a Youtube al vespre havia arribat a les 2.000 visualitzacions.

Mindan diu que es tracta d'un cas concret que no representa l'acte en sí. «Ni nosaltres ni les associacions animalistes podem respondre pel que faci tothom. Igual que ells es van desvincular dels manifestants que van provocar problemes, crec que la resta de la gent que va participar-hi de forma pacífica ho fa d'aquest cas concret», afirma.

Un referèndum el 2016

Malgrat això, l'alcaldessa reitera la voluntat del govern de decidir a través d'un referèndum la continuïtat d'aquestes celebracions de cara a les festes de l'estiu que ve. «Ho presentarem als pressupostos de l'any vinent i serà vinculant si hi ha alta participació», afegeix.