L'Ajuntament de Figueres ha fet el primer balanç després dels primers sis mesos de la prova pilot de l’àrea verda d’aparcament en una zona delimitada entre la Rambla, l’avinguda Salvador Dalí, el carrer Pere III i el carrer Sant Pau. Segons el gerent de Fisersa, Lluís Martínez, des del mes de febrer passat fins ara, l’índex d’ocupació de les 172 places de zona verda ha estat del 65%, mentre que l’índex d’ocupació de les 670 places de zona blava del centre de la ciutat és del 57%. Mentrestant, les 64 places de zona blava que hi ha dins del sector de l’àrea verda tenen encara un índex d’ocupació inferior, del 55%.

L’empresa municipal de serveis, que gestiona aquesta àrea verda, destaca els beneficis que aquesta regulació ha comportat a escala social, ja que, des d’un primer moment, la resposta dels veïns afectats va ser favorable. Des que el mes de febrer es va posar en funcionament l’àrea verda, un total de 980 vehicles s’han donat d’alta a l’Ajuntament per poder ser beneficiaris d’aquest sistema -les seves matrícules queden registrades en una base de dades.

El conseller delegat de Fisersa i regidor de l’Ajuntament de Figueres, Manel Toro, afirma que el procés d’implantació de l’àrea verda s’ha fet mitjançant la bona col·laboració del departament informàtic. “Vam entendre que no havíem de molestar la gent amb la paperassa i els tràmits es van fer internament”, recorda Toro.

Reflexió

A partir d’aquesta prova pilot realitzada ara pel consistori figuerenc, es plantejaran com s’ha de fer, en el futur, la regulació de l’aparcament al centre de la ciutat, una tasca problemàtica. “Ens ha arribat la demanda per part d’altres associacions de veïns per estendre l’àrea verda, però serà a partir d’aquest mes de setembre quan començarem a veure les inquietuds que hi ha. Si no és per un interès majoritari del veïnatge, no es farà”, manifesta Manel Toro.

De fet, l’equip de govern figuerenc té dibuixat un esbor­rany de com ha de ser l’àrea verda, però fins que no n’hagin parlat amb els veïns afectats no tiraran endavant la iniciativa. Les primeres 172 places es van incorporar a través d’un procés de deliberació amb els veïns dels carrers afectats per aquesta àrea verda.