L'Ajuntament de Figueres ha reforçat aquest estiu el servei de teleassistència per fer front a la forta onada de calor. S'ha activat un seguiment telefònic i presencial als usuaris del servei de teleassistència domiciliària. Afortunadament, no s'ha hagut d'atendre cap emergència per temperatures extremes durant aquest període de temps.

Segons l'informe realitzat per l'empresa encarregada (Tunstall Televida, amb la qual l'Ajuntament de Figueres, juntament amb la Diputació de Girona, té signat un conveni pel servei local de teleassistència), des del juny fins avui s'han efectuat un total de 1.952 trucades als usuaris de Figueres, de les quals 691 han estat fallides, ningú no les ha respòs. Per temperatures extremes s'han dut a terme 18 contactes telefònics amb als usuaris que es troben en major situació de risc.

A banda de l'atenció telefònica, la unitat mòbil del servei d'intervenció domiciliària ha efectuat un total de 54 visites, en les quals s'ha repartit un document amb recomanacions per combatre la calor. Així mateix, la coordinadora de la zona de l'Alt Empordà durant aquest període també ha fet visites - un total de 46 - i ha donat consells.

La regidora de Salut, Dolors Pujol, manifesta que "des de l'Ajuntament estem tranquils perquè sabem que habitualment els usuaris estan controlats i atesos amb aquest servei i en situacions excepcionals, com la d'aquest estiu, encara més".

Unes 500 persones utilitzen el servei de teleassistència a Figueres

Actualment unes 500 persones són usuàries del servei de teleassistència domiciliària a Figueres. A més, prop d'un centenar es troben en llista d'espera de noves places públiques.

Aquest suport, cada vegada amb més demanda, garanteix la seguretat i dóna tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc, ja sigui per factors d'edat, de fragilitat o dependència, les 24 hores al dia / 365 dies de l'any, a través d'un terminal connectat a un centre d'atenció. Possibilita que persones grans o discapacitades que no requereixen d'atenció permanent i presencial de persones, tinguin la seguretat que davant situacions de crisi, caigudes, emergències sanitàries o d'habitatge, puguin contactar de forma immediata amb el centre d'atenció i ser atesos.

Actualment, també hi ha disponible una teleassistència avançada amb nous detectors específics, com ara de mobilitat o de gas, i un servei d'unitat mòbil com a suport sanitari complementari al servei de teleassistència, el qual permet desplaçar un professional a gestionar qualsevol contingència sanitària i/o social que sigui tramesa des del Centre d'Atenció.

Per tal de poder sol·licitar aquest servei o demanar més informació, cal adreçar-se a l'Oficina Municipal d'Atenció al Ciutadà (OMAC), a l'av. Salvador Dalí 107, telèfon 972 032 200, i omplir els formularis i aportar tota la documentació requerida. Posteriorment, un professional dels Serveis Socials es posarà en contacte amb la persona sol·licitant per tal de mantenir una entrevista i valorar el recurs. Segons ordenances municipals 2015, el cost del servei és de 6,32 euros mensuals.