L'Ajuntament de Figueres està disposat a abordar en breu com desencallar el desenvolupament de la finca de la Sala Edison que l'empresari Antoni Escudero va comprar el 2003 però on no ha pogut tirar endavant el projecte previst per les restriccions d'Urbanisme. La regidora de la CUP, Natàlia Sánchez, va demanar que se li exigeixi manteniment per evitar que continuïn caient les parets. L'alcaldessa, Marta Felip, va proposar celebrar un monogràfic perquè tots els regidors coneguin la situació real i les possibilitat de desenvolupament.

Felip va assegurar que "aquest mandat ha de ser el de la resolució definitiva" del tema de la sala Edison. La CUP demanava que en parlar de l'espai no es parli d'un solar com s'ha fet en altres ocasions, sinó que es tingui en compte que és un Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) que mereix una protecció i consideració. Responent a les peticions de la CUP, l'alcadessa va voler deixar clar que aquesta qualificació no impedeix que allà hi hagi els usos previstos pel plantejament des de 1983 que són residencials, sinó que simplement posa algunes restriccions que s'han de tenir en compte per a algun projecte a l'edifici catalogat, com passa al Cafè Royal. Per a Felip, un primer pas per començar a resoldre un tema que està encallat des de fa anys és que tothom tingui clar què s'hi pot fer. "Seria convenient fer un monogràfic amb l'arquitecte i el tècnic jurista de l'àmbit d'urbanisme", va dir Felip. Sánchez va demanar que es fes amb una audiència pública que permetés a les diferents entitats i col·lectius que han fet accions sobre la sala Edison hi puguin participar. I a més, va evidenciar que "el temps passa i les parets cauen" instant a exigir al propietari el manteniment de la sala.

L'antic cinema es va inaugurar el 1905 i va tancar portes el 1984. S'hi han plantejat múltiples intervencions i fins i tot la compra per part de l'Ajuntament. El 2003 el comprava Escudero, que fins ara ha vist frustrats els intents per fer-hi un projecte de centre comercial i oficines, entre altres propostes, però Urbanisme ho va rebutjar.