La CUP de Figueres proposa un pla de xoc per cohesionar els barris a través de les escoles, l'esport i la cultura. Fan propostes com obrir a tothom les instal·lacions de les escoles. Considera que el govern (CiU-PSC) no té cap pla de treball en aquesta matèria.

Els representants de la formació consideren que s'han de cohesionar els barris per aconseguir millorar les condicions de vida dels ciutadans que ho estan passant malament. L'Àrea Social, l'Habitatge i la Cultura són els tres eixos a partir dels quals tirar endavant el pla de xoc, diuen. A l'Àrea de Serveis, creuen que s'hauria de millorar el presupost i, per exemple, dotar els centres educatius d'un educador social "que permetrà detectar la problemàtica existent entre els infants i joves a causa de la crisi que ha deteriorat molt l'economia de les seves famílies" amb conseqüències molt negatives sobre l'alimentació i la formació dels fills. També creuen que s'ha de descentralitzar l'Oficina d'Atenció al Ciutadà per apropar-la als barris.

El segon eix que plantegen, pel dret a l'habitatge, aposta per una posició ferma davant els bancs "exigint la cessió de pisos buits de més de dos anys per destinar-los al lloguer social o bé sancionant-los conforme permet la llei", a banda d'altres propostes com comprar-ne per destinar a lloger social.

El tercer eix és el de la cultura, que manifesten ha de ser una eina bàsica de cohesió social que cal coordinar de forma urgent amb les polítiques d'educació de la ciutat. Per la CUP, la ciutat "necessita de forma urgent biblioteques i instal·lacions esportives als barris, i una forma immediata i econòmica d'aconseguir-ho és posant al servei de la comunitat les instal·lacions dels centres escolars" amb una política decidida de patis oberts a tothom.

Les propostes les van aportar durant una xerrada i debat el dijous al vespre. Van criticar el pla del govern qualificant-lo, segons el regidor Lluís Armengol, d'"autèntica mofa als ciutadans". Considera que no es pot anomenar pla de xoc a tres iniciatives com la neteja de l'espai públic, la construcció d'instal·laciones esportives on no s'ha fet cap mena de planificació i les actuacions al barri de Sant Joan, que ha estat beneficiari d'un pla de millora que ha comportat inversions de l'ordre de 700.000 euros. Sosté igualment que tot són operacions propagandístiques. El grup també va aprofitar per criticar les retribucions que la portaveu, Natàlia Sànchez, va recordar que suposen un increment global del 29%.