La Fiscalia investiga el conseller de Territori, Santi Vila, per un presumpte cas de malversació de fons públics durant la seva etapa com a alcalde de Figueres. La seva successora en el càrrec, Marta Felip també seria objecte d'investigació en la mateixa causa, segons avança la Cadena Ser.

La denúncia fa referència al lloguer de 5.900 euros mensuals que el consistori paga a Nova Cadieisa SA -una empresa de la família Miquel- per un local situa al carrer Nou en el que estava previst ubicar unes instal·lacions municipals. De moment, el local no s'ha utilitzat per a cap finalitat, però l'ajuntament segueix pagant l'arrendament, que la denuncia qualifica "de molt elevat" sobretot quan el propi consistori ha determinat que per adequar-lo necessita unes obres de rehabilitació valorades en 1,3 milions d'euros.

El cas va arribar fa uns mesos a l'Oficina Antifrau. Segons l'ens, fins al febrer de 2013 li consta que Figueres havia pagat 160.018 ,86 euros per aquest espai. Antifrau vol també que certifiquin si han fet efectiva l'opció a compra del local (valorada en 1,4 milions d'euros), que l'Ajuntament va anunciar fa temps que havia executat. De fet, Felip va dir al ple de dimarts que esperava poder adequar aviat aquest espai per a instal·lar-hi serveis vinculats a temes socials

El cert és que per aquest local s'han fet múltiples anuncis. Des de la voluntat de posar-hi dependències municipals a una surrealista operació de permuta amb el Consell Comarcal per a quedar-se amb la totalitat de la casa Nouvilas. Una actuació que van acabar abandonant assegurant que no hi havia "encaix jurídic".

El document d'Antifrau diu que l'arrendament es va fer a través d'un concurs públic i que el contracte es va signar al 2010 per un termini de 20 anys. Diu, a més, que segons el projecte bàsic fet al 2011 adequar l'espai costaria gairebé 1,4 milions d'euros.

El cas de l'Escola d'Hosteleria

Al marge del cas d'aquest local, l'Oficina Antifrau de Catalunya també ha assegurat que la concessió gratuïta i directa de la finca on es va construir l'Escola d'Hostaleria prevista al conveni entre la Fundació Privada Miquel -vinculada a l'empresa beneficiària del lloguer que investiga la Fiscalia- i l'Ajuntament de Figueres està "viciada de nul·litat de ple dret".

L'informe raonat que l'ens ha enviat a l'Ajuntament i al qual ha tingut accés Diari de Girona, reitera que la llei només permet aquest tipus d'ajudicacions directes en casos excepcionals en les quals, per exemple, es tracti d'una entitat sense ànim de lucre declarada d'utilitat pública. "No consta acreditada aquesta condició per part de la fundació", insisteixen.

A banda d'això, l'organisme demana més documentació sobre el seguiment de la construcció de l'edifici, que es certifiqui com es va cedir la primera planta així com les quantitats econòmiques entregades a la fundació privada. Des del Govern municipal insisteixen que no hi ha indicis de cap delicte sinó que es tracta d'errors administratius i admeten que les consideracions deixen l'espai sense "cobertura jurídica".