Aquest és el text íntegre que, aquest dilluns, va llegir la portaveu del PP a l'Ajuntament de Figueres, Maria Àngels Olmedo, en el saló de plens del Consistori. En ell argumenta els motius que l'han portada a denunciar al seu company de grup, Diego Borrego, davant el Comitè de Garanties Estatutàries del partit.

"Al ple del dia 16 de juliol es va manifestar de forma objectiva i molt visible la deslleialtat del Regidor Diego Borrego respecte del grup municipal del PPC a l'Ajuntament de Figueres. Des de llavors han circulat informacions i rumors que han provocat un gran desconcert en els nostres seguidors i la ciutadania en general, i que avui volem aclarir definitivament exposant la cronologia dels fets i la postura oficial del PPC a Figueres.

L'ordre del Ple incloïa el cartipàs i els sous de les dedicacions dels regidors i les contractacions dels càrrecs de confiança. En aquest sentit, el PP sempre hem sigut molt exigents amb el rigor en la gestió del diner públic i hem defensat una política d'austeritat.

El que es va aprovar finalment,no coincidia amb la proposta treballada del PP i que mai va poder ser presentada adequadament al govern. En aquest sentit, els totals aproximats dels sous de regidors del govern i càrrecs de confiança ha passat de 420.000€ a 625.000€, és a dir, que s'ha aprovat un increment dels voltants del 50% amb la complicitat del Sr. Borrego. Aquesta aprovació va en contra les finances públiques dels figuerencs i el PPC mai hi podria haver estat d'acord ni donar-hi suport.

Després del fracàs del primer intent de negociació amb el govern, la nostra intenció era abstenir-nos per tal de desbloquejar l'activitat municipal i poder començar a treballar els molts problemes que afecten els figuerencs. Hem de pensar que des de les eleccions hem passat dos mesos només parlant dels sous dels regidors convergents i socialistes. Tocava, doncs, acceptar que ells eren qui havien guanyat les eleccions i que aquest model de cartipàs i de salaris era el que ells volien, deixar-los fer i passar pàgina per entrar a discutir altres assumptes de ciutat.

Tanmateix, després del ple tant desafortunat que va donar l'alcaldesa parlant amb un menysteniment absolut cap als diners públics i descrivint el seu sou de la Diputació "com un truc" per estalviar diners a l'ajuntament, vàrem decidir canviar el sentit del nostre vot en contra d'aquesta frivolitat que representa Convergència a Figueres quan gestiona els diners dels contribuents.

És aleshores quan el regidor Sr. Diego Borrego trenca la disciplina de vot del partit i decideix, pel seu compte, votar a favor de la proposta del govern socio-vergent. Aquest fet marca un trencament definitiu de la seva relació amb el partit i és la gota que fa vessar un got que venia omplint-se des de feia molt temps. Més tard, la mateixa Sra. Felip faria referència a l'acord signat amb el Sr. Borrego, tot donant-ne una informació incompleta del contingut.

Hem notificat oportunament a Alcaldia, així com al Tinent d'Alcalde, Sra. Marta Felip i Sr. Pere Casellas, que el Sr. Diego Borrego no representava al PP-Figueres ni estava autoritzat per dur cap negociació, ni per arribar a cap acord. Per la qual cosa han de considerar el presumpte acord com a nul a tots els efectes. La persona que us parla, M. Àngels Olmedo Delestal, és la portaveu oficial del grup municipal del PPC a l'Ajuntament de Figueres i la Presidenta de la Junta Local del partit, i jo no he donat mai el vist i plau a aquestes converses ni a l'acord resultant.

La deslleialtat del Sr. Diego Borrego cap al partit tampoc és nova i ve de lluny, farcida d'episodis, alguns dels quals han transcendit, d'una forma o altra, a la ciutadania, amb el perjudici que això suposa per la imatge pública del nostre projecte polític. En aquesta línia assenyalarem els moments més rellevants.

Al gener de 2013, quan Santi Vila deixa l'Alcaldia per anar a la Conselleria, es vota en ple extraordinari el nomenament de Marta Felip com a nova alcaldessa. En aquell moment, el govern de CiU comptava amb una majoria absoluta de 12 regidors, però obté un tretzè vot provinent del Sr. Borrego, que trenca la disciplina de vot.

El dia 24 de maig, la mateixa nit de les eleccions, quan es va veure clar que podia formar-se un govern entre la Sra. Felip i el Sr. Casellas que donava un total de 10 regidors, faltant-ne 1 per la majoria absoluta, el Sr. Diego Borrego ja va començar a mostrar una gran ansietat per parlar amb els responsables de CiU i PSC amb la intenció d'oferir-se per garantir la governabilitat de qualsevol projecte que pensessin tirar endavant.

A partir de llavors van succeir-se una sèrie de reunions entre els Srs. Pere Casellas, Diego Borrego i Marta Felip, realitzades completament a l'esquena del PP, i de les que el partit mai n'ha estat informat. Molta gent recordarà les publicacions del Sr. Borrego a les xarxes durant aquells dies en què deixava entreveure que es plantejava la possibilitat d'abandonar el partit per passar al grup mixt i entrar a formar part del govern socio-vergent com a l'onzè regidor.

Durant les setmanes posteriors a les eleccions, el Sr. Borrego va estar criticant l'estratègia electoral, el programa i la llista, a la cap de la candidatura amb l'objectiu de desprestigiar-la, va sol·licitar la seva renúncia a ser portaveu en favor seu i fins i tot, va arribar a organitzar una reunió amb militants per tal de confabular en contra de la líder del partit local. En aquestes accions deia tenir el suport de la Sra. Felip i del Sr. Casellas, que -sempre segons el Sr. Borrego- li haurien ofert d'entrar al govern si aconseguia fer-se amb la portavocia del PP. Altres versions assenyalen que l'oferta era si deixava el PP i es passava al grup mixt.

Totes aquestes iniciatives seves no van tenir mai cap resultat, ja que no va aconseguir més suport, ni als òrgans territorials superiors ni en la militància de base local.

Entre el primer i el segon ple extraordinaris de juliol, jo vaig marxar fora uns dies de vacances. Moment que el Sr. Borrego va aprofitar per tornar a reunir-se amb els Srs. Felip i Casellas. Vaig tenir notícia del contingut que es pretenia acordar i vaig manifestar el meu desacord, tal com el Sr. Borrego reconeix en una entrevista recent al mitjà digital "figueres.com". Així mateix, el Sr. Borrego va ser advertit des de Girona que no podia signar cap acord sense la meva conformitat.

Vaig saber que l'acord havia estat signat sense complir-se aquestes condicions dues hores abans de la Comissió Informativa del dia 13 (tot i descobrir més tard que era signat des del dia 7). Comissió Informativa en la qual ja es va evidenciar el trencament disciplinari del Sr. Borrego que finalment es va reiterar al ple del dijous següent.

Per tot això, arribats a la greu situació que va provocar el Sr. Borrego en l'últim ple, hem dirigit un dossier al Comitè de Garanties Estatutàries del Partit Popular denunciant els fets i sol·licitant la sanció corresponent, d'acord amb el que preveuen els estatuts en casos com el seu.

Personalment haig de confessar que aquesta roda de premsa no em resulta gens agradable de fer.

Durant anys hem intentat rentar la roba bruta a casa, com diu la dita catalana. No m'agrada ventilar qüestions d'aquest tipus en entrevistes i molt menys a les xarxes socials. Tanmateix, la situació no s'ha sabut reconduir durant aquests dos últims anys, fins al punt que s'ha deteriurat tant,que és de dificíl solució .Com a responsable màxim del partit local, m'agradi o no, em toca emprendre les accions que ara estem anunciant per defensar el nostre projecte i l'organització que el dur endavant.

Tot el que he dit no és obstacle perquè el grup del PP a Figueres manté oberta la mateixa voluntat de diàleg que ja hem manifestat en altres ocasions respecte al govern municipal de coalició entre CDC, UDC i PSC. Esperem fer una oposició responsable i constructiva. Serem durs i exigents amb el govern sempre que ho requereixi la defensa dels interessos de la ciutat, però també serem col·laboratius amb el govern quan coincidim en l'essencial que convé per tirar endavant Figueres. En aquest sentit vull recordar, tot i algunes discrepàncies que ja vàrem manifestar, el nostre suport al projecte de crear un Conservatori de música que va presentar el govern municipal al passat Ple.

El que tothom ha de tenir clar després d'aquest lamentable espectacle és que la persona a qui s'ha de dirigir aquell qui vulgui parlar amb el PP o negociar qualsevol acord es amb la portaveu del Partit M.Àngels Olmedo . Cap altre partit polític pot decidir com ens hem d'organitzar internament al PP de Figueres.

Esperem la comprensió de la ciutadania sobre el problema que ha afectat al nostre grup municipal i que tot això passi aviat per poder concentrar-nos en allò que és important per a la ciutat i per la qual cosa ens han votat els figuerencs.

Per la nostra part, aquest tema queda ja tancat, està en mans dels òrgans disciplinaris del partit i no voldríem tornar a parlar-ne més. Tenim molta feina a fer a Figueres durant aquests 4 anys".