Els projectes de la millora de la Platja i de la unificació de les places de l'Església i l'Ajuntament han estat aprovats en la sessió ordinaria del ple corresponent al juliol.

En el cas del projecte de millora de l'entorn de la Platja, només ha tingut el vot en contra del regidor del Partit Popular. En aquest sentit, hi han votat a favor PSC i ICV, mentre que CiU i ERC han optat per l'abstenció. Tot i que el projecte ja s'havia aprovat inicialment fa més d'un any, el fet que s'hagin incorporat diverses millores (el manteniment d'una barana perimetral de la platja o millores d'enllumenat i serveis, per exemple) i que s'hagi superat el termini de sis mesos sense haver tramitat l'aprovació definitiva, ha fet que s'hagi tornat a iniciar el procés d'aprovació.

El projecte de millora del front marítim del Nucli Antic pretén ser un element de revitalització de l´important pol turístic i econòmic que representa l´entorn de la zona de la Platja. En aquest sentit, preveu fer un paviment unificat, que doni un tractament de zona de vianants, sense que això signifiqui que hi hagi moments del dia en què el trànsit estigui obert, tal i com passa ara. Una altra millora prevista és que la zona de la Riba, ara ocupada per una zona d´aparcament, sigui un gran espai d´ús públic pensat per a vianants i banyistes, connectada al carrer amb unes grades enlloc del desnivell actual.

El projecte està valorat en 805.771 euros, dels quals ja està garantit que la meitat seran coberts pel Pla de Barris de la Generalitat i una altra part important podria venir finançada per les subvencions demanades al Pla Únic d'Obres i Serveis i al Pla d'Excl·lència Turística.

"Apostar per la regeneració urbana en espais emblemàtics genera un efecte dinamitzador important", ha remarcat l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, el qual ha valorat molt positivament la bona disposició de la major part dels grups per tirar endavant una millora de l'entorn de la Platja i ha remarcat que abans de l'aprovació definitiva hi haurà temps d'anar definint amb el màxim consens possible aspectes de futur, com pot ser l'ús de l'espai o la circulació.

L'altra projecte aprovat pel ple és el de la millora i unificació de les places de l'Església i l'Ajuntament. L'objectiu és fer un paviment únic, que doni major protagonisme als vianants, tot i que hi ha dos carrers que travessen aquest espai, i que dignifiqui l'entorn de dos edificis simbòlics com són l'església i l'Ajuntament. A més, s'aprofita per renovar la xarxa de serveis.

El projecte ha comptat amb els vots favorables de PSC, ICV i ERC, l'abstenció de CiU i el vot en contra del PP.

La inversió prevista és de 652.380 euros, dels quals només un 5% es preveu que siguin coberts per l'Ajuntament, ja que el 95% de l'actuació es finançarà a través del Pla de Barris i el Pla Únic d'Obres i Serveis.

L'alcalde de l'Escala ha remarcat la millora que aquesta actuació suposa per a aquest entorn, que se suma a altres actuacions ja executades, com va ser l'adquisició de l'edifici de la Pluma i el seu enderroc, per tal d'alliberar la façana nord de l'església i fer-hi una plaça.