Ensenyament reforçarà el curs vinent la figura del tècnic d'integració social. Es tracta d'un especialista que no fa una funció docent sinó que s'encarrega de fer de mediador per resoldre conflictes a les aules, treballa per evitar l'absentisme escolar i fa d'enllaç amb les famílies dels alumnes més problemàtics. Aquesta figura ja estava present a set centres però no s'ampliava la plantilla des del 2008. Ara, arribarà a 18 escoles i instituts nous. Segons el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, ha de contribuir a "descarregar" els mestres i professors. "En determinats entorns socials serà una molt bona ajuda a les escoles, instituts i a la població en general", ha declarat.

La figura del tècnic d'integració social (TIS) està pensada per ser un suport a les plantilles docents en aquells centres on hi ha alumnat procedent d'entorns socials desfavorits. No tenen funció docent i, per tant, no fan classe de cap matèria sinó que la seva tasca és la de donar un cop de mà a mestres i professors perquè el centre rutlli i no hi hagi conflictes.

Per exemple, entre les seves funcions hi ha la d'intervenir en casos d'absentisme escolar, fer d'enllaç entre la família i l'alumne, fer de mediador si hi ha conflictes als passadissos o baralles a l'aula, fer d'acompanyament a alumnes que necessiten prendre consciència de que han de canviar els seu comportament i ser més cívics o també connectar amb els espais de lleure de la població per organitzar activitats conjuntament.

"Ens sembla que aquest perfil tècnic pot ajudar en alguns centres a descarregar els mestres però també per treballar educativament amb els alumnes des d'un altre punt de vista que no és el docent", ha explicat el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot. El departament considera que aquesta figura no només repercuteix de manera positiva en els centres sinó que també és d'ajuda per a les famílies i, fins i tot, per a la població en general.

Reforç a 18 centres més

Fins al curs passat, disposaven d'aquesta figura set escoles i instituts de les comarques gironines: l'Institut s'Agulla de Blanes (Selva), l'escola de la Font de la Pólvora i la de Vila-roja, a Girona, l'Institut Frederic Martí Carreres de Palafrugell (Baix Empordà), l'escola la Farga, l'IES Salvador Espriu,l'INS Salvador Sunyer i Aimeric, tots quatre de Salt (Gironès).

La plantilla d'aquest tipus de tècnics no s'ampliava des del 2008. Ara, a partir del curs vinent, la figura del tècnic d'integració social estarà present a divuit centres més. Concretament, la figura s'estén a diversos centres de Banyoles: l'escola Baldiri Reixach, l'escola Can Puig, l'escola Pla de l'Ametller i l'escola la Draga. També treballaran a l'escola Josep Pous i Pagès de Figueres, l'IES L'Escala (Alt Empordà), l'escola Sant Jordi, l'escola nova i l'institut de Maçanet de la Selva.

També s'estén la presència d'aquests tècnics a nous centres de Salt, un municipi on ja s'hi treballava. S'afegeixen set col·legis més: l'escola Veïnat, l'escola El Pla, l'escola Mas Masó, el Gegant del Rec, l'escola Silvestre Santaló, les Deveses i l'escola Arrels.

El tècnic d'integració social també serà una nova figura a l'escola Llagut de Sant Pere Pescador (Alt Empordà) i a l'Institut de Santa Coloma de Farners. Hi ha casos on un mateix tècnic treballarà a diversos centres.

Més tècnics d'educació infantil

Paral·lelament a aquesta ampliació de plantilles, el Departament d'Ensenyament també aposta per ampliar les places de tècnic d'educació infantil. Novament es tracta d'una figura de suport que, en aquest cas, ajuda als mestres d'infantil a fer l'adaptació dels alumnes quan arriben a l'escola. Segons explica Bayot, aquesta figura és especialment valorada a centres on arriben alumnes que no han anat abans a la guarderia i que, per tant, s'incorporen al sistema educatiu als tres anys.

Fins ara, ja existia aquest perfil del tècnic d'educació infantil a una norantena d'escoles de diverses poblacions gironines. Ja treballaven a centres escolars d'Arbúcies, Banyoles, Bescanó, Blanes, Caldes de Malavella, Calonge, Cassà de la Selva, Castelló d'Empúries, Celrà, Figueres, Girona, Hostalric, l'Escala, la Bisbal, Llagostera, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Mata, Olot, Palafrugell, Palamós, Platja d'Aro, Puigcerdà, Riells i Viabrea, Roses, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sant Gregori, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d'Aro, Sarrià de Ter, Sils, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar, Vidreres i Vilafant.

En aquest cas, tampoc s'havien ampliat plantilles des del 2008. Ara que el departament ha tornat a tenir disponibilitat, el curs vinent hi haurà tècnics d'educació infantil a set centres més: l'escola Arrels de Salt, l'escola Montserrat Vayreda de Roses, l'escola Peñuelas del Rio de la Jonquera, l'escola Camins de Banyoles, l'escola Carme Guasch de Figueres, l'escola Puig de les Cadiretes de Llagostera, l'escola Castell de Farners de Santa Coloma.