El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha considerat que el president del Govern, Artur Mas, és un "actiu imprescindible" en el procés sobiranista. En una entrevista aquest dijous a 'Els Matins' de TV3, Vila ha apuntat que "més enllà dels convençuts de sempre, aquest és un procés ple d'incerteses. Cal enviar un missatge de seguretat, també a la gent d'ordre, que dóna suport al procés perquè hi veuen davant el president Mas. Aquest és un actiu imprescindible i sense ell això no aniria endavant". El conseller s'ha posat a disposició del president "amb la màxima disciplina" i ha celebrat que el debat sobre la llista única "ha reconduït el desànim" entre els sobiranistes.

Sobre l'impost als habitatges buits de les entitats financeres, Vila ha recordat que els bancs ja estan posant a disposició del Govern els seus pisos per llogar des que es va anunciar el gravamen. "L'impost no té un ànim recaptatori. L'èxit d'aquest impost aprovat dimecres s'ha d'avaluar per la capacitat de mobilitzar un parc de 14.000 habitatges en mans de les entitats financeres. No pot ser que hi hagi gent que no pot accedir a l'habitatge, mentre hi hagi pisos buits de les entitats financeres", ha conclòs.

El conseller ha apuntat que "és legítim" que els bancs no vulguin posar en lloguer els seus pisos i que la llei del Govern vol "respectar la propietat privada", però que això s'ha posat al costat de garantir el dret a l'habitatge dels ciutadans. El titular de Territori ha explicat que Catalunya és la primera comunitat de l'Estat en tirar endavant amb èxit una iniciativa d'aquest tipus, ja que la llei andalusa va ser tombada pel Tribunal Constitucional.

"De moment, ningú ha recorregut la llei catalana davant del TC i el Govern ha redactat la normativa prou sòlidament perquè aguanti", ha sentenciat. Vila ha explicat que la llei actual "va més d'estímuls que no pas de multes" i que cal posar-se en la pell del subjecte que veurà la seva activitat regulada. Com a exemple, la normativa no gravarà immobles en zones on no hi hagi demanda d'habitatge i només s'aplicarà als bancs.

El Govern presentarà recurs per ATLL durant "els propers dies"

A banda, Vila ha puntat que el Govern presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra l'anul·lació del concurs d'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat durant els propers dies. El conseller ha defensat que la justícia ha reconegut que el Govern va fer bé el procés d'adjudicació, tot i que va declarar que s'havien infringit els principis de publicitat i concurrència. Vila no ha volgut avançar si el Govern convocarà un nou concurs si el TS revoca definitivament la privatització.

Territori presentarà el PDU de BCN World aquest juliol

El conseller també ha reiterat que el Govern aprovarà inicialment aquest més de juliol el pla director urbanístic (PDU) que reglamentarà l'activitat del macrocomplex turístic de BCN World. El titular de Territori també ha apuntat que el PDU no donarà al projecte més aprofitament residencial. Sobre la retirada de Veremonte, Vila també ha declarat que "el projecte té una gran solidesa i és irrellevant qui en sigui l'impulsor".