El nou president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha fixat com a prioritat "tancar els capítols judicials" que han esquitxat la corporació durant l'últim mandat perquè tots aquests "problemes paral·lels" no afectin el dia a dia del nou govern. "Els propers dies parlarem amb la gent immersa en processos judicials per intentar arribar a acords, no ens en sortirem del tot perquè algunes coses no estan a les nostres mans, però la meva voluntat és separar-ho de l'acció de govern", ha afirmat en una entrevista a l'ACN. El president vol passar pàgina i superar "problemes heretats". Vila ha defensat la feina dels assessors però adverteix que hauran de tenir "tasques definides" i treballar des de l'ens.

Ha de ser una nova etapa per a la Diputació de Girona i ha d'estar allunyada de polèmiques i escàndols. 24 hores després de ser investit nou president de la Diputació de Girona, Pere Vila ha explicat que tots aquests "problemes heretats" s'han d'anar resolent i, sobretot, no han d'interferir en la gestió de l'equip de govern.

Per això, ha anunciat que en els propers dies, un cop configurat el govern de la Diputació de Girona, s'aniran reunint amb els implicats en aquests processos judicials per "anar-los tancat" en la mesura de les possibilitats. "Els intentarem tancar de la manera que puguem, tots sabem que fins i tot es poden arribar a acords previs en processos judicials, però el que hem d'intentar que no quedi més malmesa la imatge de la Diputació", ha afirmat Vila.

Tot i que reconeix que hi ha alguns afers que "no està a les mans" de l'equip de govern solucionar, espera poder aconseguir que les investigacions i processos judicials passin a ser "secundaris" per a la Diputació.

Segons Vila, actualment hi ha tres afers que tenen a veure directament amb la corporació: la investigació sobre els assessors i els càrrecs de confiança, l'afer del cobrament per assistències i dietes dels diputats i la denúncia que el cap de protocol, Josep Maria Amargant, va presentar contra l'expresident Joan Giraut per treure-li les atribucions. "Són els casos que tenim judicialitzats i intentarem anar-los solucionant", ha exposat.

No relacionat amb el govern de la Diputació però que sí afecta a un organisme que penja de la corporació, el Patronat de Turisme, hi ha el cas Manga. "En breu ha d'arribar als jutjats d'aquí, aleshores explicarem tot el que calgui i quin és el nostre punt de vista sobre el que ha passat", detalla.

Els assessors, necessaris

En relació a la polèmica entorn als assessors que cobren de la Diputació però fan altres tipus de feines per als partits, Pere Vila ha exposat que els càrrecs de confiança són "necessaris" per fer la feina. Tot i això, ha afegit que s'asseguraran que els assessors "estiguin a la Diputació treballant i tinguin unes tasques definides".

En aquest sentit, el president defensa que no han sabut "explicar bé" la feina que fan aquests càrrec. "En converses prèvies que hem tingut, hem apostat per mantenir el que hi ha però que tot sigui absolutament legal, no es prendrà cap decisió sense informes favorables i explicarem bé quina funció desenvolupa cadascú", ha recalcat.

Segons Pere Vila, la Diputació de Girona fa una feina "ingent" de suport als municipis i ha de saber explicar a la ciutadania que no és la institució lligada a escàndols que ha aparegut als mitjans durant els últims quatre anys.

Ajudar en tot allò relacionat al procés

El president ha avançat que la Diputació de Girona "ajudarà en tot" el que demani el Govern relacionat amb el procés sobiranista dins les competències que té la corporació. De fet, ha recordat la implicació que ja ha tingut l'ens els últims quatre anys amb la gestació de la hisenda catalana i també en l'aprovació de mocions de caire independentista.

Vila ja va anunciar durant el primer discurs com a president de la Diputació de Girona, que havien arribat a un acord amb ERC per impulsar el procés des de l'ens. El president espera que el diputat de la CUP també s'hi sumi i que totes aquelles mocions o acords que sotmetin a votació al ple d'aquesta legislatura rebi els vots a favor d'aquests partits.

El president no augura problemes amb els quatre diputats d'UDC. "Tenim un acord ferm i un compromís que hem adquirit però som dos partits independents", ha exposat. Així, no descarta que en temes en els quals es puguin generar controvèrsies, els diputats de l'equip de govern de CDC i d'UDC acabin votant per separat.

Sense augment de sou

Pere Vila ha anunciat que tindrà dedicació exclusiva i que no s'augmentarà el sou, un dels temes sempre polèmics a l'inici de cada mandat a la Diputació de Girona. Ara, un cop escollit president, estan treballant per acabar de configurar el cartipàs, que tindrà una estructura semblant al darrer. "Volem fer el ple el dilluns 13 però no és fàcil", diu.

El president reconeix que el procés que ha culminat amb la seva elecció "no ha estat exemplar" però promet més agilitat per al cartipàs, que també inclourà els organismes autònoms que pengen de la Diputació de Girona.