Entre els termes de Llançà i Colera

Creen una franja de prevenció d'incendis al puig Tifell

L'actuació, de la Diputació de Girona i 'la Caixa' amb un cost de 40.000 euros, la porten a terme cinc joves en risc d'exclusió social de la cooperativa Foresterra

02.07.2015 | 18:26
Imatge de l´actuació al puig Tifell

Cinc joves de la cooperativa Foresterra, amb el suport d'un capatàs, estan creant des del passat mes de maig una franja de baixa combustibilitat de 26,1 hectàrees a la carena del puig Tifell, als termes municipals de Llançà i Colera. L'actuació, que té un cost de 40.000 euros, s'emmarca en el conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' per a la millora d'espais naturals. El manteniment de la franja es farà mitjançant un ramat de vaques que ja està pasturant els entorns. L'objectiu, és prevenir incendis forestals provinents del nord que podrien esdevenir potencialment grans incendis forestals que afectarien una zona molt més àmplia.

La franja ja estava prevista en el marc del projecte PRINCALB, ja que es considerava un punt estratègic prioritari de cara a la prevenció d'incendis forestals. El PRINCALB és un pla de prevenció d'incendis forestals transfronterers a l'Albera i el cap de Creus, redactat de forma conjunta entre la Generalitat de Catalunya i el Govern francès. Aquesta és la segona franja que la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa" desenvolupen en aquest sector tan prioritari. L'any passat es va fer una franja de 16,4 hectàrees a la muntanya de Portbou.

Els treballs forestals

Els treballs que s'estan desenvolupant consisteixen en l'estassada intensiva del matollar actual i la posterior trituració de les restes. Tot i això, s'estan respectant alguns arbustos característics d'aquest ambient litoral, com l'olivereta i l'ullastre. Com que la presència d'arbres és molt escassa en aquest sector, a causa dels incendis recurrents, s'estan deixant alguns peus aïllats d'arbres atès que tenen un efecte positiu per a la fauna salvatge.

Valor social dels treballs

Tots els treballs els porten a terme persones en risc d'exclusió social de l'EI Foresterra, una cooperativa i empresa d'inserció social nascuda amb l'objectiu d'oferir una oportunitat d'inserció laboral i de donar ocupació a persones en risc d'exclusió social, actualment joves, per mitjà d'una formació pràctica lligada a l'execució de serveis agroforestals, agrícoles i ramaders. Se'ls ofereix un contracte d'un màxim de tres anys que els permet una formació completa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema