El Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona) ha instal·lat recentment el mòdul d´electrodesnitrificació a les instal·lacions del dipòsit d´aigua potable de Borrassà.

El sistema que es posa a prova a Borrassà és una nova tecnologia per a la potabilització d´aigües de consum contaminades per nitrats:electrodesnitrificació (EDN, desenvolupada per l´empresa de desenvolupament, assessoria, direcció i implantació de nous procediments i tecnologies, HYDROKEMÓS, SL).

L´alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, diu que "és molt important que el Dipsalut faci la primera prova pilot al municipi, ja que, si surt bé, i és molt probable que així sigui perquè en laboratori fa molt temps que funciona, es podria instal·lar el sistema definitivament a Borrassà i se solucionaria aquest problema". Es preveu que els costos d´explotació i de manteniment siguin menors als de les altres tecnologies comparables existents. La planta que s´ha instal·lat s´ha equipat amb una central d´anàlisi contínua de pH, clor temperatura i altres paràmetres, per poder ser consultats a temps real mitjançant una pàgina web. Després del procés d´electrodesnitrificació, la concentració de nitrats queda dins dels nivells permesos (

L´aigua tractada amb aquesta tecnologia surt de l´electrodesnitrificació clorada i desinfectada. La seva qualitat compleix les ­exigències de potabilitat (RD140/2003) i el sistema no produeix cap residu i no hi ha cap mena de vessament. Roquer diu que "el sistema representa, respecte a altres que hem provat, un avantatge important pel que fa als residus, ja que no en genera i el nitrogen surt directament a l´atmosfera".

La prova pilot durarà 16 setmanes durant les quals es prendran mostres d´aigua de forma continuada. Els resultats del funcionament i la qualitat de l´aigua seran validats per l´empresa Hydrokemos i per l´Institut Català de Recerca de l´Aigua (ICRA). Un cop acabada la prova, sense cost per a l´Ajuntament, i una següent, que es farà en un altre municipi, s´avaluarà la idoneïtat de la tecnologia i la possibilitat de ser realitzada en els sistemes d´abastament afectats per altes concentracions de nitrats. "Si s´ha d´instal·lar definitivament, signarem un conveni amb el Dipsalut, perquè assumeixi el cost del maquinari".