Bombers i guàrdies municipals del Port de la Selva hanhagut d'intervenir, aquest dimecres, per retirar uns pins que han caigut a causa del fort vent que bufa a la comarca. La tramuntanada es fa sentir per tot arreu coincidint amb una baixa important de temperatutes.

El temps hivernal s'ha incrementat a tot el país. Segons ACN, les nevades previstes per a aquest dimecres a la tarda poden deixar gruixos superiors a un metre a les cotes més altes del Pirineu, sobretot a la Val d'Aran, a l'Alta Ribagorça i al Pallars Sobirà, mentre que a l'Alt Urgell, al Pallars Jussà, a la Cerdanya i al Ripollès ho farà en menor mesura. Per això, i per la presència també del fort vent, el perill d'allaus es mantindrà fort al llarg del dia a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i aquest dijous s'elevarà fins a molt fort (nivell 5 sobre 6). Les allaus espontànies poden arribar fins al fons de les valls poblades i poden afectar algunes carreteres. L'augment de cota convertirà les nevades en ruixats i es preveu a l'Ebre els cabals siguin elevats.

Per tot això, Protecció Civil de la Generalitat ha demanat extremar la precaució i ha activat l'alerta del Pla Allaucat i manté activada la del pla Neucat, la prealerta del pla Inuncat, per la possibilitat de pluges abundants i de possible increment dels cabals dels rius de tota la conca de l'Ebre i la prealerta del pla Procicat pel vent fort sostingut previst a la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, al Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès durant el que resta de jornada i tot demà dijous. En menor mesura, el vent bufarà intensament al Pallars Jussà, al Solsonès, al Berguedà i a l'Alt Empordà, a més del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Baix Camp.

Amb el pas de les hores, i la previsible pujada de la cota de neu, la neu serà substituïda per pluja abundant a l'Alta Ribagorça, Val d'Aran i Pallars Sobirà. Aquesta pluja fondrà part de la neu acumulada i farà que els cabals dels rius siguin molt abundants. Es preveu que els cabals puguin superar els llindars de perill d'inundació en algunes zones. Les activitats d'oci i professionals als rius poden quedar afectades i és recomanable no dur-les a terme pels cabals de perill que es poden assolir. Per això, Protecció Civil ha demanat extremar la precaució prop dels rius de la zona i allunyar-s'hi en cas de risc.

D'altra banda, les nevades de les darreres hores obliguen a mantenir tallades la C-28 per accedir al Port de la Bonaigua, la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i el Coll de Pal, la BV-4031 entre Castellar de n'Hug i Toses i la GIV-5264 a Setcases.

A més és obligatori circular amb cadenes en una desena de carreteres del Pirineu. Es tracta de la C-142b de Naut Aran al Pla de Beret, la L-500 de Caldes de Boí a Pont de Suert, la L-501 de Vall de Boí a Pla de l'Ermita, la L-504 de Llavorsí a Tavascan, la L-510 a Tírvia (de Tírvia a Àreu), la C-13 de Sort a Esterri d'Àneu, la C-28 de Vielha a Vaquèira i d'Esterri d'Àneu a Casa Sastrada, la C-147 d'Esterri d'Àneu a Alós d'Isil, la N-141 a Bossòst, on els vehicles pesants articulats hi tenen el pas restringit; i la N-230 de Vilaller a la boca sud del túnel de Vielha, on també es restringeix el pas de vehicles pesants articulats, inclòs tot el túnel de Vielha.