La Comissió Europea ha denunciat aquest dimecres al Tribunal de la UE que cinc municipis catalans incompleixen la directiva comunitària de tractament d'aigües residuals. Berga, Figueres, Banyoles, Abrera i Capellades no disposen encara de "sistemes adequats de col·lecció i tractament d'aigües residuals urbanes, que representen un risc per a la salut humana, els aqüífers i el medi marí", ha advertit Brussel·les.

Tot i que "s'han resolt alguns problemes" des de la seva primera queixa el 2003, "el ritme lent de millores ha portat ara" el nou eurocomissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, a denunciar-ho als jutges de Luxemburg, que podrien imposar una sanció a l'Estat.

L'Ajuntament de Figueres ha sortit al pas d'aquesta denúncia explicant, en un comunicat que "que l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) és l´encarregada de gestionar aquest tema i que a Figueres la gestió de l´aigua està cedida a Fisersa SA, però que la construcció d´infraestructures relacionades amb la depuració d´aigua correspon a l´ACA. És per això que les dues administracions -Ajuntament i ACA- van signar un conveni el 2007 per a la construcció d´una nova Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) al terme municipal, equipament que permetria també solucionar el problema local de la depuració d´aigües residuals. Aquesta depuradora però no s´ha executat pels problemes pressupostaris de l´ACA".

"Precisament, aquesta setmana -afegeix l'Ajuntament-, s´ha fet una reunió entre les dues administracions en què davant la impossibilitat de construir la nova depuradora a mig termini, l´ACA ha comunicat que està tramitant -i executarà durant el 2015- l´obra per adaptar l´actual depuradora a la directiva europea i solucionar definitivament el tractament d´aigües residuals a la ciutat".