L´Associació d´Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà (APNAE) celebrarà aquest dissabte, 22 de novembre, el Dia de l´Òliba i tertúlia de natura, amb un seguit d´activitats. Al matí, entre les onze i les dues, hi haurà la part pràctica, al Càmping Castell Mar, amb tallers d´egagròpiles i caixes niu, a càrrec dels responsables del Projecte Òliba, Gisela Alsina, Adrià Compte i Pau Pagès, els mateixos que, a les quatre de la tarda, oferiran la conferència El Projecte Òliba, una realitat, a la sala d´actes del Cortalet. "Hem fet aquesta jornada perquè la gent vagi veient que el projecte és actiu", diu Compte. La primera part del projecte, l´estiu del 2013, la van realitzar dos estudiants en pràctiques, Compte i Alsina, i va consistir a examinar totes les edificacions que es troben dins el parc i fer un cens de les òlibes.

En total, s´han observat una desena d´individus en tres llocs diferents: al Cortalet, s´hi van observar tres cries a dins d´un dels nius; al Mas les Arrabassades, una parella amb 3-4 cries; finalment, a la Caseta d´en Pericos, només s´hi va observar un individu adult, que molt possiblement tenia el niu al pis de dalt de la casa on no es va poder accedir.

Els promotors del projecte esperen que amb la col·locació de les caixes niu es pugui evitar que desapareguin les òlibes de les terres empordaneses, i que d´aquí a uns anys hi pugui tornar a haver-hi una població sostenible.