El turisme de luxe s'interessa per trobar allotjaments en vivendes i poblacions amb història. Castelló d'Empúries és un dels que acapara l'atenció dels turistes i per això una empresa de Barcelona, Ghat Apartments, ha apostat per començar a restaurar-hi vivendes antigues. L'empresa ha començat la inversió restaurant una casa construïda el 1900 que estava en ruïnes. A més, per part de l'Ajuntament constaten la presència creixent d'aquest tipus de visitant. El regidor de Turisme, Agustí Ribera, creu que com més empreses hi apostin, més creixerà. Ben aviat s'iniciarà una restauració a l'església catedralícia i s'ha acabat el convent de Santa Clara.

"El turista amb més poder adquisitiu està àvid de noves experiències amb caràcter històric", explica el director de l'empresa, Jordi Tell, que assegura que almenys el 65% dels viatgers de luxe es preocupen pel valor afegit de la destinació per sobre del preu o els descomptes, segons un estudi de TBP Consulting. Per això, van decidir fer una aposta per invertir, rehabilitar i posar al servei del turista l'alternativa que demanen.

La primera casa està situada al carrer Comtes d'Empúries. Se'n van conservar elements com les bigues de fusta, les pedres dels murs i el sòl per on van caminar sis generacions de castellonins. "No hem escatimat mitjans a l'hora de recuperar la fusta de l'estructura, ja que sens dubte hauria costat molt menys reemplaçar-la per formigó", assegura Tell. Ara disposen d'un habitatge de 220 metres quadrats amb un pou habilitat, la xemeneia de llenya o les gelosies de flors a la porta. Des de l'empresa constaten que "el més còmode és fer reformes sense respectar el passat, però si els promotors turístics de Castelló es limiten a mostrar les esglésies, estan perdent moltes oportunitats". L'empresa està especialitzada en la gestió integral d'apartaments turístics, té seu a Barcelona i compta amb dotze anys d'experiència.

El regidor de Turisme de Castelló d'Empúries, Agustí Ribera, ha explicat que existeixen allotjaments com el de l'Hotel de la Moneda o la Casa Clarà que ja donen aquest servei, perquè "cada vegada més la gent valora els trets distintius a l'hora d'escollir un destí turístic". Per a Ribera, "que vinguin més empreses d'aquestes és molt bo i diu molt per Castelló, perquè tenim un patrimoni que atrau inversors i alhora atraurà nous clients". A més a més, considera que fa pujar el poder adquisitiu dels turistes que visiten la població.

A banda de l'allotjament, Ribera constata que ja hi ha dues empreses que es dediquen a oferir visites guiades al centre històric -Terramar i Ampurdabrava- que se sumen l'oferta actual.

Per part de l'Ajuntament, s'aposta des de fa anys per potenciar un centre de la vila amb una important història que es pot donar a conèixer recorrent els edificis que es conserven. Segons constata Ribera, una part està en mans privades, com el convent dels Agustins o la Casa Gran, però també n'hi ha una de municipal.

Aquesta mateixa setmana s'han donat a conèixer, com publicava Diari de Girona, dues intervencions al patrimoni. S'ha confirmat que està previst restaurar l'església catedralícia de Santa Maria, i un equip d'investigadors farà un estudi a través de material arqueològic sobre el Palau del comte d'Empúries Enric II. En els darrers anys s'ha intervingut en diferents edificis. El darrer en el qual s'han acabat les obres ha estat el convent de Santa Clara. D'altra banda, relacionat amb la història, es fan visites guiades o festivals com el Terra de Trobadors.