Les reserves dels embassaments de les conques internes se situen al 83%, tres punts més que fa un any

ACN · ID 769446

Barcelona (ACN).- Els embassaments de les conques internes catalanes se situen aquest dilluns al 83% de la seva capacitat (578 hm3), que suposa tres punts més que fa un any (80% i 555 hm3 emmagatzemats), segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua. No obstant, aquest volum és lleugerament inferior al registrat fa un mes, quan les reserves estaven al 85% i amb prop de 592 hm3 emmagatzemats. Els pantans de Sant Ponç (96% i 23 hm3), Susqueda (92% i 211 hm3) i Foix (100% i 3 hm3) són els embassaments més plens, mentre que els de Boadella, Siurana i Riudecanyes no han registrat pràcticament variació en el darrer mes.

El sistema Ter-Llobregat se situa a prop del 87% de la seva capacitat (531 hm3), cinc punts més que fa un any, quan emmagatzemava 501 hm3 (82%). Sant Ponç (96% i 23 hm3), Susqueda (92% i 214 hm3) i Foix (100% i 3 hm3) són els embassaments més plens, tot i que la resta, a excepció de Sau, Boadella i Riudecanyes, se situen per sobre del 80%.

L'embassament de Boadella es troba al voltant del 52% de la seva capacitat (31 hm3), un nivell similar al registrat fa un mes, però 9 punts i 6 hm3 menys que fa un any. D'altra banda, els pantans de Siurana i Riudecanyes se situen al 86 i 24%, respectivament, uns nivells molt similars als registrats fa un mes.

Amb aquest nivell de reserves als embassaments es garanteixen totes les demandes ordinàries per a un període aproximat de 16 mesos, segons ha indicat el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Aquesta situació atípica de reserves elevades a inici de la tardor coincideix amb el període en què tradicionalment es presenten episodis de pluja intensa, amb aportacions importants d'aigua des de capçalera fins als embassaments.

Cal tenir en compte que aquest tipus d'infraestructures tenen una doble funció: emmagatzemar reserves per garantir les demandes d'aigua (abastament, reg i usos ambientals, entre d'altres) i laminar les avingudes d'aigua en cas de pluges intenses a les capçaleres, minimitzant així possibles afectacions aigües avall, segons destaca el Departament.

La reducció de volums embassats d'aquests mesos correspon a l'alliberament d'espai als embassaments per tenir més capacitat de laminació d'avingudes en els mesos de tardor.

En aquest sentit, mentre es mantingui aquesta situació, els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua realitzaran una contínua vigilància en l'evolució de les condicions meteorològiques, d'acord amb les previsions del Servei Meteorològic, vetllant per la detecció anticipada de situacions de potencial risc que motivin la necessitat de procedir a un desembassament preventiu de les preses d'aquestes conques, generant així un resguard extra per a la laminació de l'avinguda.

D'aquesta manera es compatibilitzarà la doble funció de les preses, com a reserva de recursos i com a element de protecció dels bens i persones ubicades aigua avall davant de possibles riuades.