L'Ajuntament de Figueres ha aconseguit dissuadir a la propietat d'un edifici de l'avinguda Pirineus, al barri del Poble Nou, de la instal·lació d'una nova antena de telefonia a la zona. Mentrestant, l'equip de Govern de CiU treballa per aconseguir enretirar les que hi ha de forma "il·legal" al carrer Balmes, només a uns metres d'aquesta avinguda. Després d'un llarg litigi, l'Ajuntament va notificar a l'empresa Telefònica la revocació de la llicència que se li havia atorgar perquè havia fet canvis importants a la instal·lació però la companyia va recorrer-ho in extremis, dilatant de nou el procés. Ara, l'advocat de l'Ajuntament està treballant per resoldre aquest nou recurs per poder-lo desestimar. "Ja els avanço que creiem que Telefònia anirà al contenciós però nosaltres també farem tot el possible i hi posarem tots els mitjans", va assegurar l'alcaldessa, Marta Felip, al ple de dimarts.

La lluita veïnal va començar fa tres anys però el problema es va iniciar l'any 1998 quan l'Ajuntament va atorgar una llicència a la companyia per instal·lar aquestes antenes. Aleshores, tot es va fer legalment. El conflicte d'interessos va arribar quan l'Ajuntament va fer una modificació del Pla General i va crear un Pla Director pel desplegament d'aquest tipus d'instal·lacions establint els punts on podien posar-se. El document estava vigent des de 2010 però ningú l'havia fet aplicar. Els veïns se'n van adonar consultant documentació i van iniciar els requeriment fins arribar als jutjats. A principis d'aquest any, el Contenciós els va donar parcialment la raó ordenant el desmantellament dels polèmics aparells.

La companyia i l'Ajuntament ho van recórrer. En el segon cas, van al·legar que la situació els podia implicar una indemnització milionària i que, primer, volien esgotar totes les vies per aconseguir treure-les. Per això, van encarregar un peritatge que va concloure que els aparells no complien les condicions per les quals fa setze anys se'ls va donar llicència. Hi han fet canvis "substancials" que van permetre a l'Ajuntament ordenar la revocació de l'autorització. La companyia, però, va recórrer la decisió "l'últim dia" que hi havia de termini. "En un clar intent per anar dilatant el procés, Telefónica va recórrer però s'està estudiant minuciosament per poder-los desestimar aquest recurs. Ara bé, ja avanço que estem segurs que aniran al Contenciós per anar allargant-ho", va dir Felip. "Nosaltres també posarem tots els mitjans per treure-les definitivament", va insistir.

"Alarma" al barri

Paral·lelament a aquesta situació, Felip va explicar al ple que fa uns dies van saltar les alarmes al barri perquè es preveia la instal·lació al terrat d'un local comercial un nou aparell d'aquestes característiques. Segons va dir, la nova llei aprovada per l'Estat en matèria de telecomunicacions permet que amb el simple acord entre la propietat i l'operadora així com amb la presentació d'un projecte es pugui llogar el terrat per a aquestes infraestructures. I això és el que hauria passat, va dir, a pocs metres de les que s'estan intentar eliminar. "Vam contactar amb la propietat i vam aconseguir dissuadir-la d'acceptar el tracte. De moment, sembla que no es posarà però hi estarem atents", va afegir.