El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i els alcaldes de Roses, Cadaqués i el Port de la Selva van acordar dimecres a la nit la tramitació del polèmic pla d'usos del Cap de Creus (PRUG). Els alcaldes dels municipis afectats van defensar un pla adaptat a les necessitats actuals i que aquest sigui consensuat amb el territori, i que faci compatible la preservació i el gaudi del parc, que són base de l'economia de Roses, Cadaqués i el Port de la Selva. Per la seva banda, el conseller Pelegrí va mostrar el compromís a consensuar el document i aportar-hi les observacions que es facin al pla, que estarà a informació pública fins el 25 de novembre.

"Aquest és un document inicial que serà objecte d'al·legacions i de modificacions per intentar que realment sigui una eina útil per a la gestió del parc", ha assenyalat Pelegrí, que s'ha compromès a què hi hagi "tantes informacions públiques com sigui necessàries" per recollir les observacions i posicions sobre el PRUG amb l'objectiu de consensuar-les.

Pel que fa els representants municipals, van expressar el seu descontentament pel contingut del document actualment en exposició pública sinó pel que han considerat un defecte de forma en la tramitació prèvia a l'aprovació inicial. Segons el Departament, els alcaldes van refermar el seu interès per vetllar per la protecció dels valors del Parc i van posar èmfasi en la compatibilitat dels usos i les activitats tradicionals i la seva incidència en la preservació de medi.

En la trobada també hi van assistir el president i membres de la Junta Rectora i del Parc Natural i el delegat del Govern a les comarques de Girona, Eudald Casadesús.

Propera reunió el dilluns

El conseller i els alcaldes van acordar una nova reunió prevista per dilluns que ve perquè es pugui formalitzar una sol·licitud perquè les al·legacions al document en el tràmit d'informació pública siguin resolts conjuntament pel departament i per la mateixa Junta Rectora del Parc i que aquesta pugui emetre un informe preceptiu amb posterioritat a aquesta anàlisi conjunta.

En la reunió, les dues parts van acordar amb el conseller que demanarien un informe jurídic, ja en marxa, perquè els serveis jurídics de la Generalitat avaluïn la possibilitat de la seva retirada i el reinici de la tramitació pel que consideren un defecte de forma. Segons Pelegrí, la seva intenció no és "imposar cap criteri o condició que no sigui mitjançant el pacte i el consens entre els alcaldes i la mateixa Junta Rectora i la conselleria".