El ple de l'Ajuntament de Cadaqués ha aprovat aquest divendres per unanimitat una moció contra el polèmic pla rector d'ús i gestió (PRUG) de l'àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus que el Govern ha començat a tramitar. L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, s'ha mostrat satisfet per "la unitat" demostrada per les forces polítiques contra el PRUG i ha agraït que no s'hagi "polititzat" el debat. "Quan temes tant sensibles com aquest no es polititzen vol dir que el poble està unit i que la solució és possible", ha assenyalat. Una solució que podria passar per la reunió que el mateix Figueras mantindrà divendres vinent amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, per tractar la qüestió.

El ple de Cadaqués d'aquest divendres ha estat una mostra més de la oposició frontal dels pobles afectats al polèmic pla impulsat pel Govern. Fins ara, els alcaldes de Cadaqués, el Port de la Selva i Roses, ja han demanat en reiterades ocasions la retirada del pla, el mateix que han fet els sectors econòmics afectats com ara el turístic i el pesquer, que han criticat que el PRUG s'ha elaborat a les seves esquenes i sense el consens del territori, i que si s'aplica serà un cop irreversible per a ells.

L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, està "convençut" que el Govern acabarà retirant el PRUG pel "bé de tots" perquè "és un pla antinatural" i "impensable" que s'apliqui. En aquest sentit, ha afegit que tota la polèmica al seu voltant s'ha degut "a un problema de comunicació" que espera que es pugui resoldre durant la reunió que mantindrà divendres vinent amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí. Tot i que en principi serà el mateix Figueras qui hi anirà com a president de la Junta Rectora del Parc Natural del Cap de Creus, ha avançat que farà extensiva la invitació a l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i a l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera.

Sobre la reunió, Figueras espera que tant el Govern com els alcaldes dels municipis afectats "puguin exposar els seus punts de vista". En aquest sentit, ha afegit que "els primers que volem regular l'ús del Parc Natural sóm la gent del territori", però que aquesta regulació s'ha de fer de manera "realista" per no perjudicar ningú.

Malgrat el convenciment que el pla serà retirat, Figueras ha apuntat que paral·lelament i "per si de cas", continuen treballant en el plec d'al·legacions contra el pla per si la seva tramitació continués endavant.

PRUG

El PRUG del Parc Natural del Cap de Creus és el document que ha de regular quines activitats i en quines condicions es poden dur a terme dins l'àmbit marí del parc; activitats com ara la pesca professional i d'esbarjo, la navegació i el fondeig d'embarcacions (d'empreses turístiques i particulars), o el busseig, quedaran sotmeses a aquesta regulació. Unes activitats que representen la major part de l'activitat econòmica d'aquesta àrea i que amb el PRUG quedaran molt restringides.

A tall d'exemple, el PRUG, pel que fa al busseig al Parc Natural preveu fixar un nombre màxim d'embarcacions i bussejadors que s'hauran d'amarrar obligatòriament a boies especialment habilitades per a aquest ús i que s'hauran de reservar amb antelació. Un 20% de les boies es reservarien per als bussejadors individuals i la resta serien per als centres habilitats. Una regulació que no agrada ni a les empreses que es dediquen al busseig ni als pescadors de la zona.