La setmana vinent començarà a fer-se l´enquesta sobre la reforma del front marítim del nucli antic de l´Escala, un pas més en la línia de garantir que el projecte disposa del màxim consens possible abans de tirar-lo endavant. S´enquestaran telefònicament unes 400 persones, de forma aleatòria i representativa de la població general, per sexe i segments d´edat, d´acord amb la realitat sociodemogràfica del municipi.

El projecte de millora del front marítim, redactat pel prestigiós arquitecte Carlos Ferrater, va ser aprovat inicialment el mes de juny. Ha estat objecte de debat a nivell dels grups municipals; s´ha explicat públicament; s´ha plantejat en el marc d´un debat tècnic amb arquitectes de prestigi i s´ha cercat el consens dels veïns i comerciants de la zona, amb els quals es va crear una comissió de seguiment. Fruït d´aquesta comissió s´han introduït diversos canvis en el projecte inicial, entre els quals destaquen la decisió de mantenir una barana que separi la zona de passeig de la sorra de la platja.

Ara, amb aquesta enquesta, es vol tenir un element més de judici abans de prendre una decisió definitiva. "Creiem que la reforma d´aquest front marítim és necessària, que millorarà moltíssim aquest important espai del municipi i serà beneficiosa per a tots, però volem tenir aquesta eina més per valorar fins quin punt aquesta és una opinió compartida per la majoria dels escalencs", argumenta el primer tinent d´alcalde i regidor d´Urbanisme, Víctor Puga. L´enquesta la durà a terme l´empresa especialitzada Neòpolis, que ha remarcat que amb el número de 383 enquestats s´aconsegueix "un resultat extrapolable al conjunt de la població, amb un marge d´error de només el +/- 5% i un grau de confiança del 95,5%", afirma Daniel Tarragó.

El treball de camp es començarà dilluns de la setmana vinent i es preveu poder presentar els resultats el proper mes de novembre. Aquesta setmana es repartirà un fulletó informatiu monogràfic en què s´explica la realització d´aquesta enquesta, la situació actual de la zona que afecta el projecte i les línies bàsiques de l´actuació que es planteja, a més de l´opinió de cadascun dels grups polítics amb representació municipal.

L´actual configuració de l´entorn de la Platja prové de la reforma que es va completar el 1992. En aquests moments, l´espai destinat als vehicles -sobretot a aparcament a primera línia de mar- representa el 53% del total, mentre un 36% es destina als vianants i un 11% als vehicles. El projecte de l´arquitecte Carlos Ferrater, aprovat inicialment el passat mes de maig, planteja invertir aquesta situació, destinant un 63% de l´espai als vianants, un 16% a les activitats i només un 21% als vehicles.

El projecte de millora del front marítim del Nucli Antic, pretén ser un element de revitalització de l´important pol turístic i econòmic que representa l´entorn de la zona de la Platja. En aquest sentit, preveu fer un paviment unificat, que doni un tractament de zona de vianants, sense que això signifiqui que hi hagi moments del dia en què el trànsit estigui obert, tal i com passa ara. Una altra millora prevista és que la zona de la Riba, ara ocupada per una zona d´aparcament, sigui un gran espai d´ús públic pensat per a vianants i banyistes, connectada als establiments amb unes grades enlloc del desnivell actual.

Aquesta és una primera fase d´un projecte que preveu la millora des de la Riba petita fins a la platja del Port d´en Perris. En aquest sentit, de moment s´actuaria fins a la Punta, amb un pressupost de sortida de 656.766 euros. La meitat del cost és a càrrec del Pla de Barris del Nucli Antic de la Generalitat i la resta, es reparteix entre l´Ajuntament i altres ajudes en tràmit, sense repercutir cap part del cost als veïns.