Les entitats i associacions impulsores de la declaració de bé cultural d’interès local (BCIL), de les barraques de pedra seca de la Garriga han signat un manifest en el qual es comprometen a signar convenis de col·laboració amb les administracions públiques (ajuntaments, Consell Comarcal i Generalitat de Catalunya), amb la finalitat de protegir i recuperar el patrimoni de la Garriga.

Entre les actuacions previstes, s’inclouen la recerca i l’estudi dels seus elements, la rehabilitació de barraques, organitzar cursos i tallers de formació, endegar programes ocupacionals, recuperació dels cultius tradicionals, protecció de la biodiversitat del paratge i creació de rutes d’interès turístic per al coneixement del territori.

Molta representativitat

Els signants del manifest són el Consorci Salines-Bassegoda, Institut d’Estudis Empordanesos, Associació per l’Estudi i la Defensa de la Garriga, Associació Via Pirena, Centre Excursionista Empordanès, els Amics del Manol, els Amics de l’Albera i Cap de Creus, Col·lectiu Patrimoni, Associació Cultural de Vilanant i Taravaus i IAEDEN-Salvem l’Empordà.

El procés legal de protecció com a BCIL per part del Consell Comarcal de l'Alt Empordà està a exposició pública després de mesos de treball i debat amb els ajuntaments i els propietaris afectats.

Entre les amenaces d'aquest espai d'elevada importància patrimonial hi ha diversos projectes de construcció de pedreres i l'estat d'abandó d'algunes de les barraques d'alt valor arquitectònic i històric.

La Garriga està situada entre els termes de Llers, Vilanant i Avinyonet de Puigventós.