El nou director de l'Àrea Mèdica de la Fundació Salut Empordà i cap del Servei de Medicina Interna i Especialitats de l'Hospital de Figueres, Enric Pedrol, és un reconegut expert en sida, assessor del Ministeri de Sanitat espanyol i membre del programa ESTHER, un projecte de cooperació internacional del Ministeri de Sanitat que té com a objectiu crea una xarxa de solidaritat hospitalària contra la sida i que s'emmarca en l'Aliança Europea ESTHER.

Al llarg de la seva trajectòria, Pedrol ha rebut diversos premis com el Farreras Valentí en reconeixement a la seva tasca com a internista (1997). Ha estat reconegut com a urgenciòleg de l'any en el Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (1999). Li ha estat concedit el guardó Virgilio Palacio (2008), el més important de malalties infeccioses de l'Estat espanyol, com a membre integrant del projecte ESTHER. I també ha estat distingit per la seva qualitat assistencial amb els malalts en la primera edició dels Premis Best in Class (2009).

Enric Pedrol (Barcelona, 1961) és especialista en Medicina Interna. Es va formar a l'Hospital Clínic de Barcelona, on va dur a terme la seva residència entre els anys 1986-1990 i on també va treballar durant deu anys. Es va doctorar en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona (1992). Anteriorment, també ha treballat a la Fundació Hospital Asil de Granollers i a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla de Tarragona.

Projectes a l'Hospital de Figueres

El nou cap de Medicina Interna i Especialitats vol portar a terme "una nova direcció del servei, donar-li el valor que li correspon". Pren com a inspiració l'Hospital Johns Hopkins, centre que en diferents ocasions ha estat nomenat el número ú dels Estats Units, en el qual "Medicina Interna és el pal de paller del centre i les especialitats giren al seu entorn". Es fixa en la seva organització per a la sectorització dels llits d'hospitalització. Pedrol explica que "a partir d'ara a cada metge li correspon un sector d'habitacions. D'aquesta manera, el passi de visita dels pacients ingressats el fan conjuntament els dos agents de salut més importants per al malalt, el de medicina i el d'infermeria, i això representa una millor coordinació de la feina i, per tant, un gran benefici per al pacient ingressat".

A principis d'aquest mes de juny s'ha creat "la Unitat de Curta Estada, destinada a pacients de baixa complexitat que necessiten un ingrés de dos o tres dies". Per a aquesta unitat que disposa de cinc llits "s'ha dissenyat un circuit ràpid de proves diagnòstiques i analítiques que accelerarà l'atenció d'aquests pacients, de manera que la realització de les proves no allargarà innecessàriament l'estada que requereixen aquests casos". En aquests moments, també s'està plantejant un funcionament específic per al Pacient Crònic Complex que s'emmarcarà en la implementació del Model d'Atenció a la Cronicitat Avançada (MACA), que forma part del Pla de Salut de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, ha creat la figura del metge interconsultor, un facultatiu de Medicina Interna que conjuntament amb cirurgians i metges d'especialitats quirúrgiques passa visita a pacients que podrien veure afectades les seves patologies de base arran del tractament necessari per a la intervenció. Amb aquest mètode anticipatiu es preveu evitar complicacions en aquests casos.

Enric Pedrol manifesta que "aquí l'assistència es fa molt bé, si no ho pensés no hauria vingut a treballar a l'Hospital de Figueres". Destaca que "tenim unitats brillants", com "la Unitat de Lípids, amb el Dr. Àlex Vila, que està validada per la Societat Espanyola d'Arterioesclerosi. I no totes disposen d'aquest segell de qualitat". Explica que d'aquí a uns mesos "Vila convertirà Figueres en la capital de l'arterioesclerosi, durant dos dies, amb el congrés que està preparant de la societat científica de la Xarxa d'Unitats de Lípids i Arteriosclerosis (XULA)".

El nou cap de servei explica que "en algunes patologies concretes obtenim els millors resultats possibles". Es refereix a l'especialitat d'infeccioses "la nostra Unitat de Sida, amb el Dr. Josep Cucurull i la Dra. Sonia Vega, és coneguda i reconeguda arreu de Catalunya". Ambdós professionals són molt respectats en la comunitat científica, han col?laborat en molts projectes" i posa com a exemple que "el Dr. Cucurull ha estat distingit per l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Girona en diverses ocasions".

També elogia les altres especialitats mèdiques. En aquest sentit, "tenim professionals veterans, que fa molts anys que es dediquen a la medicina, amb molta experiència i amb uns índexs de mortalitat i reingressos boníssims". Una altra de les figures que destaca del seu servei és el Dr. Armand Grau que "l'any passat va publicar un article a la revista d'embòlies més important que es publica al món, Stroke".

Recerca, docència i assistència

Pedrol resumeix la seva màxima professional en "l'equilibri entre recerca, docència i assistència. No en potencio cap per damunt de les altres i són indissolubles, miro de trobar la justa correspondència". Ha fet seva aquesta forma de treball que va aprendre en la seva etapa a l'Hospital Clínic de Barcelona, basada en el fet que "aprendre i reciclar-se són imprescindibles per a una bona assistència".

Amb aquest sistema de treball no sobten els innumerables treballs en què ha pres part o que signa com a investigador principal, entre els que destaquen dues publicacions originals a la revista New England Journal of Medicine i amb un factor d'impacte de gairebé 500 punts, una de les més altes de la demarcació de Girona. El factor d'impacte és una mesura de la qualitat de les revistes científiques i, per extensió, dels articles dels investigadors que hi publiquen. Per exemple, un article d'investigació original publicat a New England Journal of Medicine, la revista més important en medicina segons el factor d'impacte, pot tenir entre 20 i 30 punts, depenent de l'any, un valor molt superior al que poden tenir els articles publicats en les millors revistes especialitzades de l'Estat espanyol, que poden representar com a màxim entre 1 i 1,5 punts.

La trajectòria investigadora de Pedrol continua en aquesta nova etapa, com ho demostra el recent encàrrec que ha rebut de la revista nord-americana HIV Clinical Trials d'elaborar un estudi sobre biteràpies a la sida, teràpies amb dos medicaments. Un treball que "realitzarem aquí, amb professionals de la Fundació Salut Empordà i d'altres centres de Catalunya". Aquest, però, no és l'únic estudi que s'està portant a terme, perquè "en aquests moments en el servei hi ha dos treballs més que estan en marxa".