Unes 80 persones han fet una gran cadena humana aquest dissabte a la platja del Portitxol, a l'Escala (Alt Empordà), per demanar l'aturada de les prospeccions marines a Catalunya i a tot l'estat espanyol. Els participants han volgut simbolitzar el seu rebuig als projectes empresarials que estan interessats a buscar i explotar hidrocarburs a la Costa Brava amb una gran abraçada al mar. L'original acció s'emmarca en dins les mobilitzacions i activitats que s'han organitzat a 25 poblacions d'arreu del territori espanyol. A Menorca han fet cadenes humanes al voltant de diverses gasolineres i a Barcelona s'han recollit signatures. També s'han fet mosaics humans i concerts.

"Estem molt satisfets amb els resultats, es tractava d'una acció coordinada amb més de 25 mobilitzacions i activitats a tot l'estat espanyol", ha subratllat el portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona, Enric Cortiñas. Des de l'entitat gironina subratllen que aquesta ha estat una de les mobilitzacions més participatives que han fet en contra de les prospeccions marines. "Abans de realitzar l'acte hem anat informant la gent, repartint fulletons i la gent se sorprenia en explicar que hi havia determinades empreses que volen buscar petroli i gas a la Costa Brava", ha comentat el portaveu. L'acció estava organitzada per la Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana i comptava amb el suport de l'Associació de Naturalistes de Girona i la IAEDEN-Salvem l'Empordà.

Al mateix temps, l'acció de l'Escala ha estat coordinada i emmarcada en un conjunt d'activitats que s'han fet arreu de l'estat espanyol. Totes les mobilitzacions i accions demanaven el mateix: l'aturada de les prospeccions per buscar hidrocarburs a tot l'estat espanyol - tant en el mar Mediterrani com a l'Atlàntic- i un canvi de mentalitat política per apostar per les energies renovables. "A Barcelona s'han recollit signatures, a Menorca s'han fet cadenes humanes al voltant de les gasolineres, a Palma s'ha fet un mosaic humà, s'han fet concentracions a la ciutat de València, a Madrid s'ha fet una maqueta d'una plataforma petrolífera i a Vinaròs una taula informativa, entre moltes d'altres", ha comentat Cortiñas.

Paral·lelament, des de les entitats han aprofitat l'acte per denunciar l'aprovació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Medi ambient de la declaració d'impacte ambiental per autoritzar prospeccions petrolíferes de Repsol en aigües de les Illes Canàries i les propostes de noves prospeccions al Mediterrani. De moment, diverses empreses ja s'han interessat a buscar i explotar hidrocarburs del fons marí de la costa tarragonina i gironina.

Per aquest motiu, des de les entitats participants, subratllen que no s'aturaran i hi plantaran cara. "En breu, el mes de setembre, està previst que es faci una tercera trobada de les associacions i organitzacions estatals en contra de les prospeccions a les Illes Canàries", ha avançat Cortiñas. No obstant això, les entitats continuaran la seva lluita recollint i presentant mocions en contra de les prospeccions marines als ajuntaments, fent xerrades als centres cívics i mobilitzant la ciutadania per aconseguir que hi hagi un "gruix social crític prou fort per aturar-ho".