Christian Koch va arribar fa sis anys a Empuriabrava, a l'Alt Empordà. Amb 12 anys parlava alemany i anglès però no coneixia res del català ni del castellà i primer va haver de passar per una aula d'acollida. Sis anys més tard és l'estudiant que ha tret la millor nota de la selectivitat a Girona i la segona a Catalunya: un 9,8. "Si t'esforces veritablement i treballes pots aconseguir bons resultats, vinguis d'on vinguis", destaca. Koch vol estudiar la doble titulació de Química i Física a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per arribar a ser investigador. Reconeix que quan acabi la universitat buscarà feina fora. "És fora d'aquí on lamentablement hi ha les oportunitats", ha assenyalat.

En Christian tenia la impressió que la prova de selectivitat li havia anat bé. Ahir al vespre un company el va avisar que les notes ja estaven penjades a Internet i va saber que havia obtingut un 9,8. Una nota pràcticament idèntica a la seva mitjana de batxillerat, que és d'un 9,81. La sorpresa ha arribat aquest matí quan el seu telèfon ha començat a bullir. Ha estat llavors quan ha descobert que havia tret la millor nota de selectivitat de tota la demarcació i la segons més alta de Catalunya.

"Ha estat una sorpresa, he començat a rebre moltes trucades i no entenia massa què havia passat, tot el dia estic fent entrevistes però molt content", explica als peus de la platja d'Empuriabrava, el poble que el va acollir a ell i els seus pares ara fa sis anys. Els pares d'en Christian se sentien molt atrets per Catalunya, sobretot pel mar i el clima. El seu pare treballa a una multinacional i està obligat a viatjar però van decidir establir-se en aquesta localitat de l'Alt Empordà.

Aprendre castellà i el català des de zero

Quan en Christian va arribar a l'Institut Castelló d'Empúries no sabia parlar ni castellà ni català. Per això, el primer curs el va passar a l'aula d'acollida on, bàsicament, va començar a conèixer el català. "El castellà vaig aprendre'l ja el segon curs, quan em vaig incorporar a les classes normals", explica. Segons reconeix, per a ell va ser complicat adaptar-se a un nou país i a dues noves llengües (ell ja parlava anglès i alemany) però destaca que conèixer gent i fer amics és el que més el va ajudar a aprendre l'idioma i integrar-se.

Aquest jove estudiant reconeix que el secret per aconseguir bons resultats és l'esforç i el treball. Això és el que ha intentat aplicar al llarg dels dos cursos de Batxillerat i també per preparar l'examen de la selectivitat. "Pots tenir un talent innat per a alguna cosa, però si no treballes i no t'esforces no aconsegueixes tot el que vols", ha reflexionat. Per a ell, l'esforç i el treball són els dos ingredients que l'han portat a ser l'estudiant més brillant de la demarcació pel que fa a les notes de selectivitat. "Si t'esforces veritablement i treballes pots aconseguir bons resultats, vinguis d'on vinguis", ha destacat.

Un futur investigador

La idea d'en Christian era anar a estudiar Física a la UAB i, si aconseguia prou nota, fer la doble titulació de Física i Química, un objectiu que podrà assolir amb la nota que ha tret. Preguntat sobre el futur, explica que la seva il·lusió és dedicar-se a la recerca i que ja pensa en marxar fora un cop acabi els estudis. "És fora d'aquí on lamentablement hi ha les oportunitats", ha assenyalat.

Ara que ja sap les notes tocarà celebrar-ho. Segons ha explicat, als seus amics també els ha anat bé la selectivitat i per això ja planegen com celebrar-ho. "Passaré l'estiu com sempre, a la platja i amb els amics", detalla.