Setanta-cinc anys enrere, l´Albera i les Salines, amb el coll del Pertús al mig, es van convertir en la ruta de fugida de milers de republicans, militars i civils, que escapaven de la previsible repressió del franquisme que tot just arribava. Entre gener i març de 1939, per aquestes terres van passar moltes coses. La major part d´aquells pobres fugitius "van acabar vivint entre la misèria, maltractats per França, en camps de concrentració indescriptibles", segons explica Joan Vergés, autor del llibre 'Camí d´Argelers', la seva quarta novel·la, basada en fets històrics i amb el testimoni directe de moltes persones que els van viure de primera mà.

Camí d´Argelers es presenta quest dissabte a Espolla, al mateix temps que s´inaugurarà la placeta de l´Exili (12 hores). L´acte comptarà amb la participació dels alumnes de l´escola Balmanya i Ros. Tots els ingressos del llibre es destinen a l´Associació de Malalts d´Alzheimer (AMA).

Divendres es va projectar el documental 'Trans_.missions. Memòries de Lluís Sala', de Jordi Algué, a la Sala La Fraternal (22 hores).